Esmay Usmany
Esmay Usmany Marjolein Jaworski

Mijn Gorinchem: Plek

24 november 2023 om 10:13 Column Mijn Gorinchem

Ik besef maar al te goed dat we bevoorrecht zijn om in een land te wonen waar we onze stemmen mogen laten horen. Waar ik op het toneel of op de radio mijn stem mag laten horen & klinken. Waar ik gecompliceerde zaken letterlijk in het licht mag en kan zetten. Waar ik kunst mag maken, mijn mening erover mag geven zonder dat ik daardoor in de problemen kom.

En net zoals ieder ander houdt de wereld mij ook bezig. Slaap ik al weken slecht rondom alles wat er gaande is. Probeer ik het nieuws nauwlettend te volgen, maar probeer ik dat tegelijkertijd ook niet te doen. Dat is niet omdat ik weg wil kijken, maar omdat ik mijn kinderen aan wil kijken. Ze aan wil kijken en ze wil leren dat zachtheid altijd beter is dan wrok koesteren. Dat praten meer dingen oplost dan met de vuisten slaan. Dat het belangrijk is om naar elkaar te luisteren en elkaar te accepteren ongeacht de verschillen die er mogen zijn. Dat je je stem mag laten horen, dat dat een enorm voorrecht is. Dat je op mag staan, voor jezelf en voor anderen. Om de stem te zijn daar waar anderen hun stem verloren zijn of om welke reden dan ook er niet vrij voor mogen uitkomen. Dat door geluid te maken je een beweging in gang zet. Dat beweging systemen kan veranderen en doorbreken. Dat we de wereld niet veranderen door te fluisteren, maar door op te staan en je stem te laten klinken. Door mens te zijn, gewoon mens te zijn. Dat het daar allemaal mee begint.

Volgende week speel ik het laatste restje voorstellingen van 2023 in de theaters. Mag ik in onze voorstelling “Soedah, laat maar…” me weer uitspreken over moeilijke en gevoelige kwesties wanneer het gaat over ons gedeelde koloniale verleden. Mag en zal ik mijn stem laten klinken. Voor mijn voorouders, grootouders, ouders, mezelf, maar bovenal mijn kinderen. Zodat ook zij op blijven staan en hun stemmen zullen laten klinken wanneer dat nodig is. Dat ik ze kan leren dat het maar één druppel kost om chaos in een lichaam te roeren. Eén druppel bereid om tegen het gewicht van de oceaan op te springen om het te laten stijgen. Eén druppel om een rimpel te beginnen die zich uitbreidt naar een golf van verandering. Eén druppel die het verschil kan maken…”

Meer lezen: www.esmayusmany.com

Esmay Usmany

advertentie
advertentie