Afbeelding
SvR Creations

Ode aan... De fiets

13 maart 2024 om 20:29 Column Ode aan...

De meteorologische lente is gelukkig inmiddels begonnen. Dit is langzaamaan ook terug te zien aan het weerbeeld. De koperen ploert weet het steeds vaker te winnen van de regengod, die vanaf eind september 2023, zijn regenachtige evangelie over ons heen stortte.

Sinds eind september ben ik in het trotse bezit van een trouwe viervoeter. Na maanden continu hem uitgelaten te hebben in de regen, had ik toch even het gevoel dat ik een zeehond aangeschaft had.

Maar goed. De lente begint en mensen willen weer naar buiten. En logisch ook. Dus trekken we eropuit op de fiets. Lekker, op de zaterdagochtend of zondagmiddag, op je stalen ros de weide wereld in. Volle accu en lekker wapperen met je manen in de wind. Ouwe kilometervretert dat je d’r bent.

Helaas gaat fietsen bij velen gepaard met een volle accu! De e-bike heeft het gewonnen van de ‘traditionele’ fiets. Jong en oud, dik en dun, maken inmiddels massaal gebruik van een fiets waarmee men altijd ‘windje mee’ heeft.

Net iets te dikke volwassen mannen en kinderen op ‘Fatbikes’. De ontwerper van deze fiets moet een vooruitziende blik hebben gehad. Al hoef je geen raketgeleerde te zijn om op voorhand te weten te weten dat je van het fietsen met een accu minder calorieën verbrandt dan fietsen op een ouderwetse fiets. Blijkbaar is fietsen op eigen benen te veel gevraagd heden ten dage.

Een ontwikkeling die mij persoonlijk zorgen baart en ik tevens een afspiegeling vind van de, alsmaar intoleranter wordende, maatschappij. Mensen willen maar ‘windje mee’ hebben in het leven tegenwoordig, maar het leven is nu eenmaal niet altijd windje mee. Mentaal is men niks meer gewend en dus moet fietsen ook zo makkelijk mogelijk zijn.

De e-bike vind ik een goede afspiegeling van de huidige maatschappij in brede zin. Tegenwoordig zie je oud, maar ook jong fietsen op een e-bike. Zelfs heuvel op en met wind tegen zie je glimlachen. De jeugd weet niet beter en wil alleen nog ‘windje mee’ en bij enige tegenwind lijkt men al snel uit het veld geslagen. Maar wat als de accu leeg is en er een tegenslag verwerkt dient te worden?

Sören van Rooij

advertentie
advertentie