Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou!?

Knuffelmarokkaan

18 april 2021 om 10:08 Column Wat staat daar nou?

Na het schrijven van mijn laatste column, waarbij ik niet heel mild was over de facebookende medemens, wilde ik het dit keer positiever aanpakken. Want geloof het of niet: op Facebook en andere sociale media gebeuren ook leuke dingen. Toch?  

Ik geef toe, tijdens het scrollen door de diverse berichten op Facebook begon ik daar in eerste instantie toch een beetje aan te twijfelen. De reden? Het nieuwsitem over het besmeurde COC-pand. Wat ik dáár aan reacties voorbij zag komen …. de moed zakte me in de schoenen. De reactie van Marloes de Wijngaert vatte de discussie in ieder geval mooi samen. Zij tikte: ,,Ik word zo moe van alle tolerante Nederlanders die alles aan kunnen, maar alleen op hun voorwaarden.” En daar wil ik het wat betreft deze discussie dan ook bij laten.   

Ik scrolde snel verder. Op zoek naar ‘iets leuks’. En dat ‘leuks’ vond ik onder het bericht over Mohamed BoukroucheBoukie gaat het buurthuis aan de Grote Haarsekade nieuw leven inblazen. Een topinitiatief! En ik ben gelukkig niet de enige die daar zo over denkt. Onze knuffelmarokkaan krijgt het ene na het andere compliment naar zijn hoofd geslingerd. Er zijn minderheden die in hun hele leven nog niet zoveel complimenten krijgen als Boukie in minder dan een week tijd.  En dat op Facebook!  

De verwachtingen zijn hoog. Dat wel. Neem bijvoorbeeld de reactie van Jan Willem vd Brenk. Hij schrijft: ,,Als Mohamed Boukrouche het niet redt, gooi het dan maar plat. Hij is van de wijk en voor de wijk. Succes Boekie, dit gaat je lukken.” Een heel mooi compliment natuurlijk, maar deze hoge verwachtingen zorgen wel voor de nodige druk. Gelukkig heeft Boukie ook een hoge gunfactor. Hoe dat komt? Geen idee? Misschien heeft Turgul Tekir daar de verklaring voor: ,,Alleen al omdat je goed op de foto staat, heb ik er vertrouwen in.” 

Natuurlijk ontbrak ook hier de reactie van de ‘boze witte man’ niet. Rob Dokman schrijft: ,,Weer een buitenlander die weer iets van ons land wil gaan bezetten.” Het zou natuurlijk zomaar een ouwejongenskrentebrood-uitspraak kunnen zijn; een grapje van kameraden onder elkaar. Daar wil ik vanaf zijn. Ik heb namelijk eerder de fout gemaakt om in mijn column helemaal los te gaan over een, zo bleek later, inside joke. Die fout ga ik niet nog een keer maken. Maar als het een inside joke is, wordt hij in ieder geval (ook) niet begrepen door de andere facebookende Gorcumers getuige de vele reacties onder zijn opmerking.  En dus bleef de glimlach op mijn gezicht; onder andere vanwege de opmerking van Adam Vosselman: ,,Rob Dokman, het is niet te hopen dat je al je intelligentie hebt ingezet voor deze opmerking.”  Beter had ik het niet kunnen zeggen. 

En daar wil ik het bij laten. Succes Boukie!! 

Mirjam de Swart

Soms zeggen mensen iets heel anders dan ze bedoelen of ze bedoelen iets heel anders dan ze zeggen. Dat maakt het voeren van een goed gesprek lastig. Zeker op social media. Verwarring alom; en dat op een plek waar een flinke discussie niet uit de weg wordt gegaan. In deze tweewekelijkse column neemt Mirjam de Swart de meest opvallende berichten en reacties op de social media onder de loep en denkt er het hare van. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie