Afbeelding
Slot Loevestein
Column ‘Hugo de Groot’

Liefde overwint alles

13 mei 2021 om 15:57 Column

Vaak krijg ik te horen ,,Hé, ben jij niet die man die…” Dat klopt. Maar naast ontsnappingskunstenaar heb ik ook veel geschreven over recht, theologie en geschiedenis. Dat mensen mij daar niet van kennen, geeft te denken. Wat laat je na?

Lang geleden had ik die vraag beantwoord door trots te wijzen op het vele door mij geschrevene. Want wie schrijft, die blijft is het gezegde. Ha, ha. Nu denk ik daar anders over. Ik heb mijn vrouw en kinderen lief en probeer steeds het goede te doen. Veel geld staat er niet op de bankrekening, maar in het evangelie staat ,,Verzamel geen schatten op aarde, waar mot of houtworm ze aantast, en waar dieven inbreken om ze te stelen. Maar verzamel schatten in de hemel…” Dat probeer ik, zegt een stemmetje in mij.

Toch zijn boeken waardevol en lees ik graag. Heerlijk om even helemaal los te komen. Het mobieltje aan de kant en een boek in de hand. Ik geniet van het knisteren van het papier en van het verfomfaaide maar o zo handig stukje papier als bladwijzer. En dan word ik meegenomen met de gedachten van de schrijver. Onlangs zag ik een documentaire over Etty Hillesum op de beeldbuis. Zij was een joodse dagboekschrijfster die in Auschwitz werd vermoord. De citaten uit haar werk maakte,, me nieuwsgierig. Ik begon te lezen. Wat indrukwekkend.

In 1941 schreef ze: ,,Dit verdriet moet je in jezelf alle ruimte en onderdak verschaffen, die het toekomt en op die manier zal het verdriet in de wereld misschien verminderen, als iedereen draagt, eerlijk en loyaal en volwassen draagt wat hem wordt opgelegd. Maar als je het verdriet niet het eerlijke onderdak verleent, maar de meeste ruimte openstelt voor haat en wraakgedachten, waaruit weer nieuw verdriet voor anderen geboren zal worden, ja dan neemt het verdriet nooit een einde in deze wereld en zal zich steeds vermeerderen.” Geschreven tegen de achtergrond van de Jodenvervolging. 

Ik hoop vooral liefde na te laten in plaats van haat en wraakgedachten. Om Vergilius te citeren: “Omnia vincit amor”. Liefde overwint alles. Ook de tijd.

Hugo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie