Afbeelding
Sonja Bron

Wispelturig

Column Wat staat daar nou?

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan! Oké, ik geef toe, het moet nog 2022 worden, maar het is maart voordat je het weet. De lokale politieke partijen zijn er in ieder geval al druk mee! Zo kondigde Lennart Onvlee, raadslid namens het CDA, aan dat er in maart niet meer op hem gestemd kan worden. De naam van Dick van Zanten (Stadsbelang) zal eveneens niet terugkomen op kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gorinchem. En ook GroenLinks-aanhangers moeten een andere partij zien te vinden; de lokale afdeling van GroenLinks heeft aangekondigd niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.  

Maar er is hoop! Ondanks deze lokale politici die hun vertrek aankondigen, zijn er ook raadsleden die heil zien in het starten van een nieuwe partij. Hans van Mourik kondigt aan dat hij samen met Gorcumer Rudolph van den Hoven dit najaar de partij ‘Zorg Voor Gorinchem’ heeft opgericht. Bij het lezen van dit nieuws dacht ik wel even: Wat staat daar nou?! Wéér een lokale politieke partij? hebben we er nog niet genoeg?

Van Mourik is geen onbekende in de Gorcumse politiek. Tot een paar maanden geleden zat hij nog namens Stadsbelang in de raad. Daar stapte hij onlangs op. Voor de tweede keer welteverstaan, want Van Mourik verliet al eerder de fractie van Stadsbelang, maar keerde later toch weer terug.  Een ogenschijnlijk wispelturig mannetje die Van Mourik, want voordat hij bij Stadsbelang begon, zat Van Mourik namens Gorcum Actief in de raad. Hier stapte hij ook op. Zijn zetel nam hij destijds mee naar Stadsbelang.  

En nu richt hij dus zijn eigen partij op, waar alle ruimte is voor zijn ‘eigenzinnige koers’. Hij wordt hierbij vergezeld door zijn vriend Rudolph van de Hoven met wie hij met name tijdens carnaval het komisch duo Jansen en Janssen vormt. Van komisch duo naar politieke partij: ik vind het een opmerkelijke carrièremove. Overigens stond deze Van den Hoven in 2014 als nummer drie op de lijst van Gorcum Actief. Toen zijn vriend vertrok, was er voor hem geen reden bij de partij van Everdien Hamann te blijven en dus nam hij een politieke time-out.  

Het wispelturige karakter van Van Mourik lijkt mij persoonlijk geen goede basis voor een politieke partij. Wellicht komt het duo met een ijzersterk verkiezingsprogramma, dat sluit ik zeker niet uit, maar tot dusver vraag me oprecht af wat Van Mourik en Van den Hoven denken toe te voegen aan het toch al gevarieerde (en lokaal georiënteerde) politieke aanbod van Gorinchem.  

Mirjam de Swart

advertentie