Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

Zonnebloemen

Column

Het is hartje zomervakantie en de komkommertijd is nu toch echt aangebroken. Of moet ik zeggen: de zonnebloementijd is aangebroken, want als ik door de berichten op de Facebookpagina van De Stad Gorinchem scrol, kom ik maar liefst 3 berichten tegen over zonnebloemen.  Werd er vorig jaar nog gestreden om de titel ‘Hoogste zonnebloem’ dit jaar zijn de Gorcumers (en de inwoners uit de omliggende dorpen) de strijd aangegaan om de titel ‘Zonnebloem met de meeste koppen’. 

Trudy Leer uit Gorinchem –Oost bijt het spits af met haar zonnebloem -of kan ik beter zonnestruik zeggen? - waar maar liefst vijf bloemen in zijn terug te vinden. Op Facebook kan ze op veel waarderende reacties rekenen, maar zoals dat zo vaak gaat bij wedstrijden, er is al snel iemand die de zonnebloem van Trudy overtreft. In de Haarwijk heeft Quinten Lievaart een zonnebloem met maar liefst 14 bloemen in zijn tuin staan.  

Maar ook hij kon maar kort van zijn overwinning op Trudy genieten. Want nog geen paar uur later reageert Gerrit van Zuydam uit Herwijnen kort maar krachtig op het facebookbericht: ,,Hier 20.” En jawel hoor, een dag later verschijnt zijn 20-koppige zonnebloem op Facebook. Ondertussen weet Jannie Bender mijn ontluikend enthousiasme al direct flink te temperen als ze onder het laatste zonnebloembericht tikt: ,,Deze wondertjes gebeuren over de hele wereld.” En daar heeft ze natuurlijk ook gelijk in, maar het maakt het toch net wat specialer als het in je eigen achtertuin (letterlijk!) gebeurt. Ik ben in ieder geval benieuwd wie Gerrit gaat aftroeven met een zonnebloem met nog meer koppen.... 

Overigens leek een kerstboom in de Haarwijk het ook wel leuk om mee te doen aan deze zonnige wedstrijd. Hij trok een aantal zonnebloemen uit de grond en versierde zijn naalden er mee. Een ontzettend gezellig gezicht daar aan de Haarse Kade in Gorinchem, maar helaas is deze kerstboom gediskwalificeerd en dingt niet langer mee naar de titel ‘Zonnebloem met de meeste koppen’.  

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie