Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?!

Achtergrond Wat staat daar nou?

Wat staat daar nou!?

Schouderklopje?

Gorinchem liet zich afgelopen week weer van haar mooiste kant zien op Facebook. Zondag telde het bericht ‘Wanneer krijgt vrouw schouderklopje in Gorinchem?’ maar liefst 46 opmerkingen. Ik verwachtte tussen die opmerkingen namen van vrouwen die een schouderklopje verdienen, een aantal vrouwonvriendelijke opmerkingen en misschien hier en daar iemand die opmerkt dat zo’n schouderklopje sowieso niet nodig is als je gewoon je werk doet.

Waar ik eerlijk gezegd totaal niet bij stil had gestaan, is dat de facebookende Gorcumer zelfs bij dit bericht, waar een foto van de burgemeester bij is geplaatst, kans ziet om zijn of haar onvrede over de burgemeester uit te spreken. Kijk, als dat uitspreken van die onvrede nu op een normale manier gebeurt zou dat nog niet eens zo erg zijn. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Maar de manier waarop er door een flink aantal ‘toetsenbordridders’ onder dit bericht over de burgemeester gesproken wordt, is diep triest. Ik heb er geen andere woorden voor. Of eigenlijk, ik zou een hele hoop andere woorden kunnen gebruiken, maar ik weiger me te verlagen tot het niveau van deze eerdergenoemde ‘toetsenbordridders’.

Adriaan Leeuwenhaag reageert bijvoorbeeld met: ,,Schop onder der kont zou ik zeggen. Of drie vuisten zeg maar waar.” Deze reactie blijkt een inkoppertje voor Loes Verhoef die antwoordt met: ,,Zeker 3 vuisten op haar muil.” Of wat te denken van de reactie van Wim de Jong die schrijft: ,,Zeer zeker niet da wijf op de foto.” Waarop Herman van Krieken reageert met: ,,Ah joh waarom nou niet een schouderklopje met een spaai toch wel???” Stoere taal hoor. Ik probeer maar niet te bedenken dat deze stoere facebookers wellicht (klein)kinderen hebben.

Wat bezielt mensen toch om op deze manier te communiceren op Facebook? Vrijheid van meningsuiting is een groot recht, maar of dit nou dé manier is om je mening te verkondigen? Feitelijk wordt er hier gewoon in het openbaar iemand bedreigd en volgens mij is dat gewoon strafbaar. Ik vraag me af of de mensen die deze reacties hebben getikt daar überhaupt bij stil staan. Het is ook nog eens niet heel erg anoniem om met een foto van jezelf en je volledige naam dit soort verwensingen richting een publiek figuur op een wereldwijd sociaal platform achter te laten. Ik vind dat eerlijk gezegd niet alleen ‘diep triest’, maar vooral ook oerdom. Maar goed, misschien kan één van deze toetsenbordridders het eens een keer aan me uitleggen. Ik ben vast niet de enige die hier reuzebenieuwd naar is.

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie