Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Nieuwbouw

10 mei 2022 om 10:34 Column Wat staat daar nou?

Gorcumers en nieuwe gebouwen. Het zullen nooit goede vrienden worden, vrees ik. Hadden we aantal jaren geleden nog de nieuwbouw van een hotel-restaurant Buiten de Waterpoort waarvan de architectuur werd verafschuwd door de Gorcumers, nu is er een nieuw kerkgebouw op Hoog Dalem waar de Gorcumers, althans de Gorcumers op Facebook, geen goed woord voor over hebben. 

Net als bij het hotel-restaurant vraag ik me af of er ook hier bij dit kerkgebouw niet meer aan de hand is dan ‘smaken verschillen’. Net als het restaurant, dat op de plek kwam van de restanten van misschien wel de ‘Blauwe Toren’, is ook het kerkgebouw op Hoog Dalem een gebouw waar (een aantal) Gorcumers niet om zitten te springen. Dit keer niet vanwege de archeologische opgravingen, maar vooral omdat de reageerders op Facebook het nut van ‘nog een kerk’ in Gorinchem niet inzien. ,,We hebben hier al kerken genoeg”, was dan ook een reactie die veelvuldig herhaald werd op social media toen de nieuwbouwplannen voor de kerk werden gepresenteerd. Ook veel gehoord: ,,Ze kunnen er beter huizen bouwen, daar is tenminste vraag naar.”

Maar al dat geklaag heeft, net als destijds bij het hotel-restaurant Buiten de Waterpoort, de nieuwbouwplannen voor de kerk niet tegen kunnen houden en dus zitten de ‘klagers’ opgescheept met een kerk waar ze helemaal niet om gevraagd hebben. En wat doe je als je het ergens niet mee eens bent, maar er eigenlijk niks meer aan kan veranderen? Dan ga je de boel eens lekker afkraken. Het verandert niks aan de zaken, maar het lucht, tenminste dat denk ik dan, wel lekker op. Even lekker je gal spuwen op Facebook. Heerlijk toch?!

En dus moeten de kerkgangers, die vol trots hun nieuwe kerk aan het grote publiek willen tonen middels een open dag, het op de zogeheten sociale media doen met alles behalve soclale reacties. Tineke Schmidt reageert kort maar krachtig: ,,Triest!”, schrijft zij onder het bericht van de open dag. Wanneer iemand anders om een toelichting vraagt legt ze uit: ,,Vreselijk saai gebouw deprimerend.” Volgens Martijn Wansink heeft het ontwerp van de kerk ‘geen stijl’ waarop Anne Goddijn reageert: ,,Geen stijl? Herken jij de stijl ‘Sloppenwijk in Lesotho’ niet? Golfplaten afgewerkt met wat mos.”

Ingrid van Kempen wil de bouwers van de kerk nog een tip meegeven, al zal dat in dit stadium van de bouw, niet heel veel zin meer hebben. ,,De school vind ik al een heel lelijk gebouw. Maar deze kerk is nog erger: wat een lelijk ding. Voor de architect: even kijken wat ze in Leerdam hebben neergezet. Dat is een mooie nieuwe kerk.”

De toon is dus al weer duidelijk! Begrijp me goed, je mag van mij best klagen over dingen die lelijk zijn, maar doe dat dan over dingen waar je nog wat aan kan veranderen. Bijvoorbeeld de troep en het onkruid in de Gorcumse straten. Klaag daar dan eens over met elkaar, of nog beter: steek de handen uit de mouwen en ruim het op met elkaar. Veel gezelliger, en vooral nuttiger, dan dat geklaag online!

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie