Bedrijfleidster Saskia van Diemen te midden van twee vaste krachten van Kringloop Gorinchem.
Bedrijfleidster Saskia van Diemen te midden van twee vaste krachten van Kringloop Gorinchem. Mirjam de Swart

Kringloop Gorinchem: ‘Weggooien is geen optie’

26 januari 2021 om 07:42 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Kringloop Gorinchem had voor corona over belangstelling al niets te klagen, maar sinds vorig jaar maart kent de winkel aan de Boezem in Gorinchem pas echt topdrukte. ,,Vanwege corona lopen we hier al bijna een jaar lang de benen onder ons lijf vandaan. Niet normaal hoe druk we het hebben. Soms is het echt gekkenwerk”, aldus bedrijfsleidster Saskia van Diemen.

door Mirjam de Swart

En wie denkt dat de medewerkers van Kringloop het rustiger hebben sinds de winkel, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, haar deuren moest sluiten, heeft het goed mis. Van Diemen: ,,Ook nu is het druk. Mensen blijven maar opruimen en dus worden er dagelijks nog steeds heel veel spullen gebracht. We zijn de ene vracht nog aan het opruimen of de volgende lading spullen wordt al weer gedropt.”

DRUKTE Sinds een jaar is Saskia van Diemen de bedrijfsleidster van Kringloop Gorinchem. Ze heeft weliswaar een achtergrond in de detailhandel, maar de drukte in de Gorcumse kringloopwinkel was ook voor haar nieuw. Dat het nog drukker kan, bewijzen de afgelopen maanden. Sinds corona hebben de vrijwilligers en medewerkers van het kringloopcentrum het drukker dan ooit. 

Ik denk dat we nog een maandje vooruit kunnen

,,En we gaan gewoon door”, aldus Van Diemen. ,,We willen de mensen blijven helpen. Dat bruikbare spullen anders weggegooid worden, is voor ons gewoon geen optie. Dat is hartstikke zonde!” Om de druk te verlichten kwam er al snel een container bij het naastgelegen Waardlanden, wat het afgeven van goed bruikbare spullen makkelijker maakt. Mensen konden zo met al hun spullen, bruikbaar of niet, op één adres terecht. Daarnaast kreeg de kringloop de oude gymzaal aan de Nicolaas Pieckstraat tot haar beschikking. ,,Aan de Boezem is nauwelijks nog ruimte voor grote spullen. Die kunnen we nu gelukkig in de oude gymzaal opslaan. Maar”, waarschuwt Van Diemen, ,,ook die begint aardig vol te raken. Ik denk dat we nog een maandje vooruit kunnen.”

VRIJWILLIGERS Ondertussen moet het vele werk met een stuk minder mensen worden verricht, want de vrijwilligers heeft Van Diemen voorlopig even naar huis gestuurd. ,,Mijn vrijwilligers zijn allemaal in de zestig, zeventig, soms zelfs tachtig jaar.  Ze zijn te kwetsbaar. Dat risico wil ik ze niet laten lopen.” Op een normale dag lopen er zo’n 25 vrijwilligers rond in het kringloopcentrum. Vrijwilligers met allemaal hun eigen taak. Nu moet Van Diemen het doen met haar zes vaste medewerkers. ,,Je begrijpt dat er dus ontzettend veel werk blijft liggen.”

SPULLEN OPHALEN Desondanks blijft Kringloop Gorinchem spullen innemen en ophalen. ,,Weggooien is geen optie”, reageert van Diemen resoluut. Het Gorcumse kringloopcentrum is zelfs de enige in de regio die nog spullen ophaalt. ,,Natuurlijk maken we daar wel een keuze in, maar als er mensen in paniek bellen omdat er ineens een huis leeggehaald moet worden vanwege een overlijden dan komen we! We willen de mensen heel graag helpen.”

Daar komen we nu echt handen te kort voor

Doordat de vrijwilligers de afgelopen weken niet aanwezig waren, konden de spullen niet verwerkt worden. Verwerken betekent dat de spullen worden geprijsd en in de winkel worden geëtaleerd. ,,We zijn al blij dat we de spullen een beetje fatsoenlijk kunnen opslaan. Prijzen en opruimen zit er nu echt even niet in. Daar komen we nu echt handen te kort voor”, legt Van Diemen uit. Daarbij kom dat Van Diemen in deze periode ook van de nood een deugd heeft gemaakt. Nu de winkel dicht is, wordt er flink verbouwd. ,,Dat waren we toch al van plan, maar die werkzaamheden hebben we nu wat naar voren gehaald. Nu hebben de klanten er tenminste geen last van. Maar door deze verbouwing kunnen we ook niet alles kwijt in de winkel. Onze magazijnen puilen uit.”

POETSEN Maar de verbouwing loopt op zijn einde en deze week komen de eerste vrijwilligers weer naar de winkel toe om aan de slag te gaan. ,,Er moet flink gepoetst worden”, vertelt Van Diemen terwijl ze met aar vinger het stof van de stapels serviesgoed veegt. ,,Maar ze kunnen niet wachten om weer aan de slag te gaan. lekker poetsen, kasten inruimen, spullen prijzen. Ze kijken er erg naar uit.” Ondertussen zorgt van Diemen ervoor dat alles op een veilige manier gebeurt. ,,Afstand houden blijft belangrijk. In de winkel is dat geen probleem, maar in de pauzes wordt dat nog een uitdaging”, lacht Van Diemen. Maar ook dat komt goed, daar heeft ze alle vertrouwen in.

Het is niet alleen belangrijk dat dit werk weer opgepakt wordt, het is voor de vrijwilligers ook een verademing dat ze weer aan de slag kunnen, vertelt Van Diemen. ,,Dit vrijwilligerswerk is voor veel van mijn mensen waar het allemaal om draait. Het is hun uitlaatklep, hun sociale leven. Hier leven ze voor.”

ONLINE VERKOOP Van Diemen gaat er vanuit dat de kringloop op 9 februari haar deuren weer kan openen voor het publiek. Dan kunnen de spullen weer verkocht worden. ,,Wij hebben de afgelopen weken geen spullen verkocht”, legt Van Diemen uit. ,,Kleine kringloopcentra verkochten soms spullen online via Facebook of Instagram, maar daar zijn we echt te groot voor. Ik zou niet weten hoe ik dat had moeten regelen naast alle andere werkzaamheden.”

Spullen weggooien doen we niet, maar voor een prikkie weggeven kan natuurlijk wel

De bedrijfsleidster van de Gorcumse kringloop kan niet wachten tot de eerste klanten de vernieuwde winkel binnenstappen. ,,De winkel heeft echt een metamorfose ondergaan. Het wordt nog fijner winkelen. En bovendien hebben we nu zoveel spullen waar we graag weer vanaf willen. Ik denk dat er de komende weken mooie aanbiedingen voorbij zullen komen. Spullen weggooien doen we niet, maar voor een prikkie weggeven kan natuurlijk wel! Als we er iemand anders maar blij mee kunnen maken. Daar doe je het uiteindelijk toch voor.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie