Afbeelding
Christine Schut

Corona-update: Nieuwe varianten gooien roet in het eten

2 februari 2021 om 16:58 Corona Dossier coronavirus

BILTHOVEN De afname van het aantal mensen met een positieve coronatestuitslag was met 20% duidelijk, maar het percentage positief getesten daalde nauwelijks (van 11,7 naar 11,4% van het aantal geteste personen). Het aantal mensen dat zich heeft laten testen neemt de afgelopen weken namelijk af. Nederland bevindt zich met 164 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week nog steeds in de ernstige fase van de epidemie.

De afname in het aantal meldingen is een resultaat van de maatregelen die op 15 december werden afgekondigd. De afname zou naar verwachting groter zijn geweest zonder de nieuwe coronavarianten die hun intrede in Nederland hebben gedaan, vooral van de Britse variant. Het effect van de verdere beperking van bezoek en van de avondklok, die op 23 januari inging, is nog niet duidelijk.

ZIEKENHUIS- EN IC-OPNAMES Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is in de afgelopen week, net als de week er voor, iets afgenomen. Het aantal intensivecareopnames is iets toegenomen. In de week van 25 tot en met 31 januari werden 1.216 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 166 minder opnames dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 254 mensen op de IC-afdelingen opgenomen, 10 meer dan de week ervoor.

Samengevat stelt het RIVM dat de situatie zonder de meer besmettelijke varianten de goede kant op zou gaan. Het feit dat nu tweederde van alle nieuwe besmettingen de Britse variant betreft, gooit roet in het eten. Het zorgt ervoor dat het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan.

MINDER MENSEN LIETEN ZICH TESTEN Het aantal mensen dat zich liet testen in de GGD teststraten is de afgelopen weken afgenomen (-22%, zie figuur 1). De afgelopen kalenderweek zijn er 208.459 personen getest waarvoor een testuitslag bekend is ten opzichte van 268.850 in de week daarvoor. Van de mensen die zich hebben laten testen is het percentage met een positieve testuitslag de afgelopen weken ongeveer gelijk gebleven. Dit percentage lag de afgelopen 3 weken tussen de 11% en 12%.

Dit geeft aan dat het risico op een infectie bij de mensen die zich laten testen niet afnam. Dit kan betekenen dat mensen met milde klachten zich minder vaak hebben laten testen. Het kan ook zijn dat minder mensen klachten hebben, een beeld dat we in Infectieradar zien. Om de verspreiding van het virus, inclusief de nieuwe varianten, af te remmen is en blijft het belangrijk dat iedereen die klachten heeft die kunnen passen bij een besmetting met het coronavirus, zich zo snel mogelijk laat testen. Ook al zijn de klachten mild.

VERSPREIDING NIEUWE VARIANTEN Er is zijn vier nieuwe coronavarianten die in Nederland zijn aangetroffen. De zogenaamde Britse en de Zuid-Afrikaanse variant en twee Braziliaanse varianten.

Britse variant

De coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is van de vier nieuwe varianten met de grootste opmars bezig. Data van de kiemsurveillance laten zien dat in de week van 11 t/m 17 januari, naar schatting 19,8% van de positieve testen deze meer besmettelijke Britse variant betrof. Voor de week van 18 t/m 24 januari lijkt deze stijgende trend door te zetten (data nog niet compleet). Met modellering wordt geschat dat van de mensen die afgelopen week (27 januari tot en met 2 februari) besmet werden, ongeveer twee derde de Britse variant heeft.

Zuid-Afrikaanse variant

De zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels 23 keer in Nederland aangetroffen, in de kiemsurveillance en bij verder bron- en contactonderzoek. De meeste van deze 23 personen hadden zelf een reisgeschiedenis of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.

Braziliaanse varianten 

Er zijn in de kiemsurveillance en bij bron- en contactonderzoek twee coronavarianten in Nederland gevonden die beide hun oorsprong in Brazilië hebben, namelijk de P1- en de P2-variant. De P1-variant is bij 2 personen die kortgeleden in Brazilië zijn geweest vastgesteld. De P2-variant is bij drie mensen aangetroffen, twee zonder reisgeschiedenis naar het Zuid-Amerikaanse land; de derde persoon is onlangs wel in Brazilië is geweest.

REPRODUCTIEGETAL Op 15 januari** was het gecombineerde (alle varianten) reproductiegetal in Nederland 0,97 (ondergrens 0,94, bovengrens 1,00). Dit is een kleine stijging ten opzichte van de week daarvoor, toen het getal 0,93 was. Het reproductiegetal van 0,97 betekent dat 100 mensen met het coronavirus samen 97 andere mensen besmetten.

Het reproductiegetal van de Britse variant in Nederland is op diezelfde datum, 15 januari, 1,28 (ondergrens 1,19, bovengrens 1,36), wat ongeveer gelijk is aan het reproductiegetal van een week eerder (1,27). Het reproductiegetal voor de Britse variant is dus aanzienlijk hoger, dan voor de overige coronavarianten in Nederland. Daaruit kan afgeleid worden dat de Britse variant besmettelijker is. Het reproductiegetal van 1,28 betekent dat 100 mensen met de Britse virusvariant samen 128 andere mensen met deze variant besmetten.

Het reproductiegetal van de ‘oude’, voorheen in Nederland meest voorkomende varianten is op 15 januari 0,86 (ondergrens 0,78, bovengrens 0,92). Zonder de oprukkende Britse variant zou het aantal nieuwe besmettingen een stuk lager zijn geweest.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie