Afbeelding
NOS
corona-update

Lockdown blijft grotendeels hetzelfde tot 2 maart

2 februari 2021 om 20:05 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG De basisscholen mogen dan op 8 februari - met allerlei restricties - weer open gaan, van de de strenge lockdown zijn we voorlopig nog niet af. Nog tot zeker 2 maart blijven de meeste van de huidige maatregelen van kracht. Slechts hier en daar komen wat versoepelingen, zoals de afhaalmogelijkheid van artikelen bij winkels met niet-essentiële goederen. Reden: de opmars van de besmettelijker Britse virusvariant. Dat maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong dinsdag bekend op een persconferentie in Den Haag. Over de avondklok wordt later deze week beslist.

De besmettingscijfers dalen op dit moment wel langzaam en de opnames in de ziekenhuizen ook. Maar dat is volgens Rutte “het grote dilemma. Alle doorrekeningen geven aan dat een derde golf aan coronabesmettingen onvermijdelijk is”. De meeste maatregelingen blijven daarom overeind: zo mag men nog steeds maar één persoon per dag thuis ontvangen en mensen kunnen nog niet naar de kapper tot begin maart.

PRODUCTEN AFHALEN Om de winkeliers tegemoet te komen, mogen klanten vanaf 10 februari zelf producten afhalen bij de winkels. Mensen moeten die producten wel vooraf bestellen, online of telefonisch.

Om het niet te druk te laten worden in de winkelstraten, komen er strikte voorwaarden. Winkels moeten buiten een afhaalpunt hebben en mensen mogen hun bestelling alleen in hun eentje ophalen, zei premier Mark Rutte. Tussen een bestelling en het ophalen dient minimaal vier uur te zitten “om funshoppen tegen te gaan”. Volgens het OMT is een versoepeling mogelijk als het maar niet te druk wordt in een winkelstraat, aldus de premier.

BAISSCHOLEN EN KINDEROPVANG De enige grote versoepeling is de heropening van de basisscholen en de kinderopvang, zo was zondag al naar buiten gebracht. Het kabinet vindt het verantwoord de kleinsten weer naar school te laten gaan. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen geen grote rol hebben in de verspreiding van de Britse mutatie. De scholen moeten wel extra maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Er komen sneltesten voor leraren en een hele klas moet vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest.

CORONAVARIANTEN Veel deskundigen zijn niet gerust op versoepeling van de coronamaatregelen. Dinsdag werd juist bekend dat twee derde van alle besmettingen nu wordt veroorzaakt door de Britse variant. Enkele dagen geleden ging het nog om de helft. Ook andere coronavarianten, uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, zijn al in Nederland opgedoken.

Het kabinet ziet door de besmettelijker variant wel alle reden om de winkels en andere instellingen weken langer dicht te houden. De harde lockdown ging op 15 december in en is nu voor de tweede keer verlengd: aanvankelijk zou de massale sluiting tot 19 januari duren; daarna tot 9 februari.

Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht

AVONDKLOK Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over “het hele pakket aan maatregelen”, waaronder de avondklok. Die loopt vooralsnog af op 10 februari om half vijf ‘s ochtends.

Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Op 23 februari komt er een “nieuw weegmoment” voor het kabinet en volgt er meteen een nieuwe persconferentie, aldus de premier.

Volgens hem wist het kabinet bij de invoering van de avondklok al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in.

Het kabinet wil graag van de avondklok af, maar het is nog niet zeker dat die zeer omstreden maatregel verdwijnt. ,,Ik kan het niet garanderen”, zei Rutte. De Tweede Kamer ging schoorvoetend akkoord.

Het kabinet wil weten of het huidige pakket voldoende is om de Britse variant van het virus te bestrijden. Al tweederde van alle nieuwe besmettingen is van deze variant. De Britse variant is 1,5 keer zo besmettelijk als het ‘oude’ virus.

De huidige lockdown wordt voortgezet tot 2 maart. Het betekent onder meer de horeca dicht blijft net als theaters en bioscopen, huishoudens mogen maar een gast per dag ontvangen en alcoholverkoop- en gebruik in de avond in het openbaar blijft verboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie