Wethouder Eelke Kraaijeveld zet zijn handtekening op de buis
Wethouder Eelke Kraaijeveld zet zijn handtekening op de buis Hannie Visser-Kieboom

Wethouder Kraaijeveld is ongelooflijk trots op het Warmtenet Gorinchem

Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

[GORINCHEM] Wethouder Eelke Kraaijeveld is ongelooflijk trots op de aanleg van het warmtenet in de Gildenwijk. Dat liet hij donderdag weten tijdens de officiële starthandeling met bestuurders van provincie, waterschap en HVC. Gezien de politieke ontwikkelingen is het één van zijn laatste klussen als PvdA wethouder.

,,Ik blij dat in één periode als wethouder we nu de eerste paal in de grond kunnen slaan. Dat we door samenwerking met anderen nu de wijk aardgasvrij kunnen maken. Ik ben buitengewoon trots dat die zo voorspoedig is gegaan. De noodzaak voor het warmtenet wordt alleen maar steeds groter”, zo laat de wethouder weten. Hij kent de kritische geluiden over de aanleg van het warmtenet. ,,Ze weten ons te vinden, maar in de Alexanderflat heeft 73 procent van de huurders ingestemd; mensen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Poort6 is daar op een laagdrempelig manier van deur tot deur in gesprek gegaan. Het is ook mooi dat de gemeenteraad heeft ingestemd om ook het gemeentehuis aan te sluiten op het warmtenet. Daarmee zegt de gemeente ‘wij geloven hierin’. Dat was ook nodig om te kunnen starten, dat geldt ook voor het kantoor van Poort6. Het is een grote investering, maar we hebben unaniem ingestemd.” De gemeente draagt 1,5 miljoen euro bij aan het warmtenet en bekostigt dit uit de vijf miljoen reserve duurzaamheid van de Enecogelden. ,,Dit is echt de toekomst en ik ben ongelooflijk trots dat we dit in één bestuursperiode hebben gedaan.” 

Dit warmtenet gaat de stad echt verder brengen

ENERGIEREKENING Alvorens de officiële openingshandeling - het zetten van handtekeningen op een leidingbuis van het warmtenet - wordt verricht vertelt wethouder Kraaijeveld aan de buurtbewoners van de Twijnderstraat en Gildenweg dat hun douchewater straks naar de rioolwaterzuivering in Schelluinen stroomt en dan met behulp van warmtepompen weer terug de wijk in wordt gebracht. ,,We hopen dat het werk in goede samenwerking met de buurt wordt uitgevoerd en dat jullie zo min mogelijk overlast ondervinden. Ik ken de zorgen van de inwoners over hun energierekening, dat is goed om ons scherp te houden. Maar dit warmtenet gaat de stad echt verder brengen.” Naast het gemeentehuis, het kantoor van Poort6 worden zo’n duizend woningen aangesloten op het warmtenet dat wordt aangelegd door HVC in samenwerking met Waterschap Rivierenland.


KOU LIJDEN Met de opmerking over de zorgen van de bewoners over het warmtenet heeft hij niets teveel gezegd. Zo schrijft Gildenwijk bewoner Angela van Tuijl op Facebook dat bewoners weinig tot niets te zeggen hebben. Rob Ouwerkerk gaat nog een stapje verder. ,,Mensen krijgen dit opgedrongen door lokale politiek en Poort6. Straks kou lijden en hele hoge stookkosten.” Ook is een speciale Facebook pagina Warmtenet Gildenwijk opgezet, waar mensen kunnen reageren op de komst van het warmtenet. Dat kan overigens ook op de website Warmtenet Gildenwijk.

.

.

De leidingbuis voor het warmtenet met de handtekeningen van de bestuurders
Vlnr wethouder Eelke Kraaijeveld, Marije Buursink van Poort6, heemraad Esther Groenenberg, Rob van de Valk van provincie en Marco van Soerland van HVC
advertentie
advertentie