Digitale gastles aan groep 7 van Daltonschool De Poortergroep 7
Digitale gastles aan groep 7 van Daltonschool De Poortergroep 7 Gemeente Gorinchem

Wethouder Kraaijeveld geeft digitale gastles aan basisschoolleerlingen

18 november 2020 om 11:28 Onderwijs

GORINCHEM Wethouder Kraaijeveld verzorgde vrijdag 13 november vanuit huis een digitale gastles voor leerlingen van groep 7 en 8 van Daltonschool De Poorter. De les werd gegeven in het kader van de Week van Respect in de Gorcumse Maand van Respect.

Leerlingen van groep 7 hadden ieder een verhaal geschreven over wat respect voor hen betekent. Aan enkele leerlingen viel de eer te beurt om hun eigen verhaal voor te lezen aan de wethouder. In de verhalen ging het bijvoorbeeld over respect voor homo’s en mensen met een handicap. Wethouder Kraaijeveld was diep onder de indruk van de verhalen en vooral ook van de manier waarop de leerlingen het verwoord hadden.

WAARDEREN EN ACCEPTEREN Wethouder Kraaijeveld ging tijdens de les in gesprek over wat respect nu eigenlijk is. Er kwamen mooie antwoorden los. Zo gaf een jongen aan dat het gaat om iemand waarderen. Een klasgenootje vulde daarop aan dat het belangrijk is om mensen te accepteren om wie ze zijn. Wethouder Kraaijeveld: ,,Ik had het zelf niet mooier kunnen omschrijven. Prachtige antwoorden die precies aangeven waar het om gaat.”

LUISTEREN De wethouder benadrukte dat het belangrijk is om je eigen pad te lopen en te blijven wie je bent. ,,Wie je ook bent, hoe je eruit ziet, dat moet niet uitmaken. Ook moeten we kunnen praten over allerlei onderwerpen. We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Dat geeft ieder de verantwoordelijkheid om goed na te denken wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt en hoe het over komt bij de ander. Je mag van mening verschillen, maar wees altijd respectvol naar anderen en luister goed zodat je elkaar toch ergens weet te vinden”, aldus wethouder Kraaijeveld.

RESPECT VOOR DE NATUUR In de les kwam respect naar elkaar, naar klasgenoten en naar anderen aan bod. Maar ook respect naar de aarde en de natuur om ons heen. Dat de leerlingen daar al aardig mee bezig zijn, viel gelijk op. Op de vraag van de wethouder wat ze zelf doen om respectvol met de natuur om te gaan, gaven leerlingen aan geen rotzooi op straat te gooien en dat plastic op straat niet mag. Er kwamen ook goede ideeën zoals het invoeren van statiegeld op plastic flesjes. Ook het gebruiken van duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen werd genoemd. Dit kwam duidelijk van een leerling die zich al goed verdiept heeft in de materie.

En natuurlijk was er tijd om de wethouder nog allerlei vragen te stellen. Dat werd enthousiast door de leerlingen gedaan. De wethouder sloot af met de boodschap dat de kinderen altijd contact op kunnen nemen als ze nog ergens vragen over hebben.

Omdat Gorinchem als Stad van Tolerantie respect ontzettend belangrijk vindt, is november sinds een aantal jaar omgedoopt tot Maand van Respect. Gedurende de maand zijn er tal van (digitale) activiteiten waarin respect, tolerantie en vrijheid centraal staan. In Gorinchem voelen 4 op de 5 inwoners zich gerespecteerd, prettig en veilig. De gemeente zet zich samen met partners in de stad ervoor in dat iedereen zich geaccepteerd, welkom en veilig voelt in de stad.

advertentie
advertentie