Sertan Keskin: ,,Een hybridewarmtepomp kun je vrijwel in elke woning toepassen.”
Sertan Keskin: ,,Een hybridewarmtepomp kun je vrijwel in elke woning toepassen.” Jan Noorlandt

‘Warmtepompen blijven in trek’

3 april 2023 om 15:52 Duurzaamheid

GORINCHEM Met energietarieven die de pan uitrijzen, zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat ze minder afhankelijk willen zijn van wat er in de wereld gebeurt. Dat zien ze ook bij WK Duurzaam in Gorinchem. Op 20 april houdt het bedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in duurzame koude- en warmte-installaties, een informatieavond over warmtepompen. 

Eigenaar Sertan Keskin begrijpt dat de interesse in een warmtepomp voor veel mensen vooral voortkomt uit financiële overwegingen. Hij benadrukt dat een warmtepomp ook een belangrijke bijdrage levert aan het milieu. ,,Ik snap wel dat veel mensen de afweging maken voor hun portemonnee, maar als je kijkt naar de stormen en de sneeuwval steeds later in het seizoen, dan is het wel goed om daar eens bewust bij stil te staan. Het klimaat verandert en door minder gas te verbruiken, stoot je minder uit en lever je dus direct een bijdrage aan een betere wereld.”

EXPLOSIEVE VRAAG NAAR WARMTEPOMPEN 

De vraag naar warmtepompen is in het afgelopen jaar behoorlijk gestegen. ,,Explosief, kun je wel zeggen”, vindt Keskin. ,,Met de huidige omstandigheden in de wereld merk je dat mensen minder afhankelijk willen zijn. Ze willen niet meer in paniek raken, omdat hun energierekening van 100 naar 700 euro per maand is gestegen. En met een warmtepomp ben je gewoonweg minder afhankelijk. Je merkt het niet zo snel meer als de tarieven omhooggaan.”

Toch wil Keskin wel een kanttekening plaatsen en dat is ook precies waarom ze dit op de informatieavond nog eens goed willen toelichten. ,,Slechts in 10 procent van de woningen kun je zonder aanpassingen een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp plaatsen. Hierbij moet je denken aan onder andere een geschikte afgiftesysteem en de isolatie van de woning. Maar een hybridewarmtepomp kun je vrijwel in elke woning toepassen. Een hybridewarmtepomp krijgt op koude dagen een beetje hulp van de ketel. Van al het gas dat je gebruikt, gebruik je ongeveer driekwart voor het verwarmen van je huis. Als je voor dat deel dus een hybridewarmtepomp laat plaatsen, dan levert dat al een belangrijke besparing op. Zeker omdat je er ook een subsidie voor kunt ontvangen, variërend van 2400 tot 3000 euro. En plaats je een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, dan draait de pomp als het ware gratis.” 

INFORMATIEAVOND

De informatieavond wordt gehouden op 20 april van 19.00 tot 21.00 uur bij WK Duurzaam op Papland 19J in Gorinchem. ,,Bij ons in het bedrijf hebben we alle systemen hangen en kunnen mensen zien hoe groot een pomp is en hoe het eruitziet.”

Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden via 0183-666335 of via info@wkduurzaam.nl. Let op: er is in de ruimte slechts plaats voor twintig personen.

Dit artikel wordt u aangeboden door WK Duurzaam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie