De milieupas moet leiden tot minder afvaldumpingen
De milieupas moet leiden tot minder afvaldumpingen Aangeleverd

Inwoners Gorinchem-Oost krijgen deze week de milieupas

8 mei 2023 om 09:25 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Inwoners van GorinchemOost krijgen vanaf deze week een milieupas in de brievenbus. Vanaf 15 mei worden in Gorinchem-Oost de verzamelcontainers voor restafval afgesloten. Onder Gorinchem-Oost vallen ook Dalem en de wijken Laag-Dalem, Hoog-Dalem Wijdschild en de Binnenstad. 

Na het afsluiten van de containers zijn deze alleen nog te openen met de milieupas. De pas wordt onder andere ingevoerd om het afvaltoerisme tegen te gaan. Inwoners in Gorinchem-West ontvangen de milieupas een week later. Vanaf 22 mei worden dan ook de verzamelcontainers voor restafval in de Gildenwijk, Haarwijk, Lingewijk en Stalkaarsen afgesloten. Wie in een appartement, flat- of bovenwoning in Gorinchem woont, opent met de pas ook de nieuwe gftcontainers in deze gemeente. 

100 Kilogram

Nadat de verzamelcontainers voor restafval zijn afgesloten, kunnen zij alleen met de milieupas gebruik maken van de verzamelcontainers. De milieupas is ook nodig voor toegang tot de milieustraten van Waardlanden. De milieupas is onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden om zo de hoeveelheid restafval terug te brengen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moet afval beter gescheiden worden. Belangrijk voor milieu én portemonnee.

Lastenstijging

,,Doen we niets om de hoeveelheid restafval te verlagen, dan lopen de kosten voor de inzameling en verwerking van afval- en grondstoffen de komende jaren op. Doordat bijvoorbeeld de tarieven voor de verwerking van restafval en de belastingen van Rijksoverheid blijven stijgen. Met het nieuwe beleid proberen we de kosten per inwoner beheersbaar te houden”, zo laat Waardlanden weten. Minder restafval is dus belangrijk voor het milieu én uw portemonnee. Bovendien is landelijk het doel dat er in 2050 geen restafval meer mag zijn. Al het afval moet dan, en liefst nog eerder, weer tot grondstof te verwerken zijn. ,,Als we restafval voorkomen en meer hergebruiken, hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. Alles dat we verbranden is voorgoed weg en kunnen we niet meer hergebruiken.”

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over de milieupas zijn te vinden op de website waardlanden.nl/samenafvalvrij.

Afbeelding
advertentie
advertentie