Met de invoering van het pasjessysteem wil de gemeente ook het afval rond containers tegengaan
Met de invoering van het pasjessysteem wil de gemeente ook het afval rond containers tegengaan Hannie Visser-Kieboom

Invoering pasjessysteem voor afvalinzameling een jaar vertraagd

13 oktober 2022 om 12:17 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM De invoering van het pasjessysteem voor de inzameling van afval plus het betalen per keer wordt pas ingevoerd per 1 januari 2024. Dat is een jaar later dan aanvankelijk gepland was. Leveringsproblemen van de verzamelcontainers voor restafval en gft en het personeelstekort heeft Waardlanden besloten de invoering uit te stellen. 

De gemeenteraden van Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden stelden vorig jaar het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid ”Samen voor een afvalvrije en schone gemeente, 2021 – 2025”. In dit plan staat hoe de gemeenten de hoeveelheid afval terugbrengen van 232 kilogram naar maximaal 100 kilogram per persoon per jaar. Waardlanden voert samen met de gemeenten de veranderingen in stappen door. Zo heeft ieder huishouden voor de zomer van 2023 een eigen milieupas. Met de milieupas kunnen inwoners de verzamelcontainers voor restafval en gft openen. Met deze verandering wordt afvaltoerisme tegengegaan. Ook krijgen zij met de pas toegang tot de milieustraten. 

AFVALSCHEIDING Nadat alle technische apparatuur uitvoerig is getest, berekent de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden per 1 januari 2024 de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier. Inwoners krijgen dan invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Een deel van het tarief staat vast en een deel is het recycletarief. Inwoners betalen dan voor iedere keer dat zij de container voor restafval laten legen of een zak in de verzamelcontainer voor restafval gooien. Scheiden zij hun grondstoffen goed en hebben zij weinig restafval? Dan zijn de kosten lager dan wanneer iemand slechter scheidt en veel restafval heeft. De gemeenten houden hierbij rekening met mensen met onbedoeld veel afval, zoals medisch afval of zwerfafvalrapers of mensen met bijvoorbeeld onvoldoende inkomen..

Uitgangspunt blijft dat de invoering van het nieuwe beleid zorgvuldig gebeurt, zodat de afvalinzameling niet onder druk komt te staan

STAP VOOR STAP Waardlanden wilde aanvankelijk het nieuwe beleid in één keer doorvoeren vanaf 1 januari 2023.  In juli bleek dat Waardlanden kampte met leveringsproblemen en krapte op de arbeidsmarkt. Op 11 oktober is de nieuwe planning vastgesteld. De belangrijkste aanpassing is dat Waardlanden de veranderingen samen met de gemeenten gefaseerd doorvoert in 2023. Zo kunnen inwoners stap voor stap wennen. Hans van der Brule, directeur Waardlanden. ,,Op 1 januari 2022 lagen we met de planning nog op schema. Door allerlei leveringsproblemen van bijvoorbeeld de verzamelcontainers voor restafval en gft hebben we de nodige tijd verloren. Ook blijkt het bijzonder lastig om personeel te vinden waardoor het personeelstekort steeds nijpender wordt. Uitgangspunt blijft dat de invoering van het nieuwe beleid zorgvuldig gebeurt, zodat de afvalinzameling niet onder druk komt te staan.” Waardlanden voert nu de veranderingen gefaseerd in en niet allemaal tegelijk. Met op 1 januari 2024 de laatste stap: de invoering van de nieuwe manier van afvalstoffenheffing berekenen in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. Zo kunnen inwoners stap voor stap wennen aan het afval scheiden en het gebruik van de milieupas.

.Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op de website van Waardlanden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie