Afbeelding
uwv

Krapte op de arbeidsmarkt in Gorinchem bereikt hoogtepunt

Economie

GORINCHEM UWV verstrekte in augustus 3,8% minder WW-uitkeringen in Gorinchem dan in juli. In vergelijking met een jaar eerder zijn dat een vijfde minder uitkeringen. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen en de groei van de economie herstelde de vacaturemarkt. In het tweede kwartaal 2021 stonden 66% meer vacatures open dan in dezelfde periode in 2020. Dit heeft geleid tot een hogere spanning op de arbeidsmarkt. Sinds de spanningsindicator wordt berekend (2016) is de krapte nog niet zo hoog geweest. Werkgevers hebben relatief veel vacatures in verhouding tot het aantal beschikbare werkzoekenden met een WW-uitkering.

UWV verstrekt eind augustus 2021 1.351 WW-uitkeringen in Gorinchem. In vergelijking met juli zijn dat 54 minder uitkeringen (-3,8%) en ten opzichte van augustus 2020 zijn dit 378 minder uitkeringen (-21,9%). Landelijk zijn deze percentages -5,2% en -27,1%. Eind augustus 2021 bedraagt het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) in Gorinchem 1,8%, lager dan het landelijk percentage (2,3%).

MEER OPENSTAANDE VACATURES De vacaturemarkt herstelt door de versoepelingen van de coronamaatregelen en de economische groei. Het aantal openstaande vacatures in Gorinchem is aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 met 1.000 vacatures 66% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dit niveau is zelfs hoger dan het tweede kwartaal van 2019. Meer openstaande vacatures en minder kortdurend werkzoekenden met WW (tot zes maanden) leiden tot een hogere spanning op de arbeidsmarkt.

ZEER KRAP De arbeidsmarkt in Gorinchem en Nederland is in het tweede kwartaal 2021 weer krap en beweegt zich in Gorinchem richting een zeer krappe arbeidsmarkt. Sinds 2016 is de arbeidsmarkt zelfs niet zo krap geweest dan nu het geval is; zowel landelijk als in Gorinchem. Het aantal vacatures is in verhouding tot de recente werkzoekenden met WW tot zes maanden op globaal niveau relatief groot. In 2020 en het eerste kwartaal 2021 was nog sprake van een ‘gemiddelde’ spanning op de arbeidsmarkt. 

In het tweede kwartaal 2021 hebben in Gorinchem 24 van de 29 beroepsgroepen uit de spanningsindicator van UWV de typering krap tot zeer krap. 1.500 van de in totaal 2.500 openstaande vacatures betreffen beroepsgroepen met een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. Het gaat dan onder meer om: machinemonteurs, software & applicatieontwikkelaars en schoonmakers.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie