Afbeelding
BDUmedia

UWV verwacht herstel arbeidsmarkt in Gorinchem

19 juni 2021 om 08:12 Economie

GORINCHEM In mei daalde de het aantal WW-uitkeringen in Gorinchem in vrijwel alle sectoren ten opzichte van april 2021. Ook in vergelijking met mei 2020 is het aantal WW-uitkeringen afgenomen. De spanning op de arbeidsmarkt stijgt weer richting het niveau van voor de coronacrisis; werkzoekenden hebben meer kans op werk en werkgevers komen moeilijker aan nieuw personeel. 

Voor 2021 verwacht UWV eerst een toename van het aantal gewerkte uren in Nederland. Het aantal banen daalt dit jaar nog wel; zowel landelijk als in Gorinchem. In sommige sectoren groeit het aantal banen echter al in 2021, zoals in de industrie en de uitzendbranche. In 2022 wordt verwacht dat het totaal aantal banen in Gorinchem weer gaat stijgen.

DALING WW-UITKERINGEN Eind mei 2021 verstrekte UWV 1.547 WW-uitkeringen in arbeidsmarktregio Gorinchem. Ten opzichte van de april 2021 is dit een afname van 6,2% (-102 uitkeringen), bijna gelijk aan de landelijke afname van 6,1%. De daling deed zich in bijna alle sectoren voor. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 9,5%, oftewel 163 uitkeringen. Deze afname is kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-17,6%). 

Spanning op de Gorinchemse arbeidsmarkt richting niveau van voor de coronacrisis

De arbeidsmarkt in Gorinchem begint zich te herstellen van de coronacrisis. De WW-uitkeringen nemen af en het aantal vacatures groeit. In het 1e kwartaal van 2021 groeide het aantal openstaande vacatures met 21,1% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is veel hoger dan het Nederlands gemiddelde van 12,1%. 

Daarmee neemt de spanning op de arbeidsmarkt weer flink toe; er zijn meer kansen voor werkzoekenden en werkgevers kunnen moeilijker nieuw personeel vinden. UWV verwacht dat de spanning in het tweede kwartaal 2021 nog verder zal toenemen. Er zijn echter wel verschillen tussen sectoren en beroepen. 

De arbeidsmarkt bleef in 2020 zeer krap voor beroepen in de techniek en ICT, terwijl bedrijfseconomisch en administratieve beroepen ‘krap’ bleven. In de zorg en welzijn nam de krapte weer toe in het eerste kwartaal 2021 t.o.v. het 4e kwartaal 2020. Vacatures voor beroepen als monteurs industriële machines en installaties, ontwerpers en analisten ICT-systemen en werkvoorbereiders en calculators grond-, weg- en waterbouw kenden een grote stijging. De spanningsindicator beweegt zich richting het niveau van voor de coronacrisis.

Herstel in banen verwacht in loop 2021 en 2022

UWV verwacht dat de opleving van begin 2021 op de arbeidsmarkt zich voortzet in de loop van 2021 en 2022. In 2021 neemt eerst het aantal gewerkte uren toe; landelijk met 2%. Het aantal banen van werknemers daalt dit jaar nog wel. In Gorinchem gaat het om een krimp van 0,3% en landelijk is er sprake van een krimp van 0,2%. In 2022 wordt een banengroei verwacht van 1,3% in Gorinchem, nagenoeg gelijk met de verwachting voor Nederland van 1,2%. Een aantal sectoren kennen dit jaar al banengroei. De sterktste stijging wordt verwacht in de industrie. Uitzendbanen zullen ook stijgen, na een sterke krimp in 2020. Deze sector reageert vaak als eerste bij een omslag op de arbeidsmarkt. Tevens groeit het openbaar bestuur. De steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en de stijging van WW- en bijstandsuitkeringen zorgen voor een groter beroep op gemeenten en uitvoeringsorganisaties zoals UWV.

UWV publiceert elk jaar de arbeidsmarktprognose over de verwachte ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dit jaar is er een grotere mate van onzekerheid in de prognose vanwege de aanhoudende coronapandemie, de duur en mate van contactbeperkende maatregelen en de daarbij horende gevolgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie