Pim van den Dool, lid van de jongerenjury van het IFFG.
Pim van den Dool, lid van de jongerenjury van het IFFG. Pim van den Dool
Internationaal Film Festival Gorinchem

Pim van den Dool: ‘Ik houd van culturen ontdekken’

9 maart 2021 om 15:39 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 18 april. In aanloop naar het (online) festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Pim van den Dool (20), lid van de jongerenjury.

Pim, wat is er zo leuk om deel uit te maken van de jongerenjury?

,,Vorig jaar zou mijn eerste keer zijn, maar toen zijn de plannen natuurlijk een beetje in het water gevallen door corona. Dit jaar weer een nieuwe kans. Ik houd sowieso veel van films en met een abonnement bij Pathé ging ik voorheen ook wekelijks naar de bioscoop. Ik keek alleen niet echt veel naar wereldcinema en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Als lid van de jongerenjury heb ik nu de kans en de tijd om al die mooie films alsnog te bekijken.”

Waarom vind je het jammer dat je nooit wereldcinema keek?

,,Ik houd echt van verhalen en culturen ontdekken. Het liefst doe ik dat natuurlijk door te reizen en mensen vanuit de hele wereld te ontmoeten, maar films vormen ook een mooie manier om redelijk makkelijk andere culturen te leren kennen. En ik wist ook niet dat er zó veel wereldcinema was. Als je naar Pathé gaat of op Disney+ kijkt, zie je toch vooral de Marvel-films. Daar houd ik ook van hoor dus ik had voorheen ook de behoefte niet om verder te zoeken naar andere films, maar nu ik deze filmwereld heb leren kennen, vind ik het eigenlijk stom dat ik het niet eerder wist.”

Waarom vind je het belangrijk dat mensen wereldcinema kijken?

,,De wereld wordt steeds kleiner en ook in de huidige coronacrisis zie je dat je steeds meer met elkaar te maken krijgt. Migratie, mensenrechten, klimaatproblemen: dat zijn allemaal thema’s die de grenzen over gaan. Niet alleen die van Europa maar ook ver daarbuiten. Het is naar mijn mening nog belangrijker om te snappen hoe het er elders op de wereld aan toegaat. Het is niet meer zo dat de Westerse Wereld alles bepaalt. De wereld moet steeds meer met elkaar samenwerken voor allerlei problemen en dan is het belangrijk elkaar beter te leren kennen. Het filmfestival maakt dat toegankelijk.”

Waar kijk je naar bij de beoordeling van een film?

,,Of ik iets leer, of ik me in het verhaal kan verplaatsen en omdat ik zelf veel theater doe ook het acteerwerk. Deze films worden over de hele wereld, soms met weinig materiaal, gemaakt. Je kunt dus niet verwachten dat het allemaal zo mooi gemaakt is als bij Disney-films.”

advertentie
advertentie