De hoofdrolspelers van de online dramaserie Dorpsgeheim.
De hoofdrolspelers van de online dramaserie Dorpsgeheim. Graphyrose

Crowdfunding voor online dramaserie van Gorinchemse Esmee de Groot

Film

GORINCHEM ,,Het is echt bizar. Toen ik hier aan begon, verwachtte ik niet dat het zo groots zou gaan worden.” De 21-jarige Esmee de Groot is bijna 24 uur per dag bezig met de productie van haar online dramaserie Dorpsgeheim die 28 oktober in première gaat op Youtube. Om te kunnen beginnen met de opnames is er nog wel geld nodig om de benodigde filmapparatuur te kunnen huren. Daarom is Esmee een crowdfund begonnen. Van de gewenste 4000 euro is inmiddels meer dan 1000 euro opgehaald.”


door Mirjam de Swart

Wat begon als een klein project om de coronatijd door te komen is uitgegroeid tot een passie-project waar inmiddels meer dan 80 mensen hun medewerking aan verlenen. ,,Het is bizar hoe snel het allemaal is gegaan. Het is allemaal best wel groots geworden. De regisseur waarschuwde al dat we op moeten passen dat het niet boven ons hoofd groeit. Dat is gelukkig nog niet gebeurd, maar ik heb inmiddels weinig tijd over voor andere dingen. Er is altijd wel ergens een brandje te blussen of wat te regelen.”


RIJKE MENSEN Het vinden van een nieuwe hoofdrolspeelster bijvoorbeeld of het zoeken van geschikte filmlocaties. Dat eerste ging voorspoediger dan verwacht, vertelt Esmee. ,,Gelukkig was er een andere actrice uit de serie ook heel erg geschikt voor deze rol. Dat probleem hadden we dus snel opgelost.” Het vinden van geschikte filmlocaties was wat lastiger. ,,De serie speelt zich af onder rijke mensen. Leuk bedacht op papier, maar in de praktijk lastig, want ik heb weinig mensen in mijn netwerk die in grote, dure huizen wonen. Maar het is allemaal gelukt”, lacht Esmee.
Het produceren van een eigen online dramaserie vraagt veel organisatietalent. ,,Natuurlijk had ik wel eens een planning gemaakt, maar nu maak ik een planning van een hele maand voor tachtig mensen. Dan belt er weer iemand om te zeggen: maar ik had toch gezegd dat ik dan niet kon. Tja, dan moet dat dus opgelost worden. Zo ben je constant bezig met brandjes blussen. Maar het is ontzettend leuk om te doen en ik leer hier echt enorm veel van!”

DURE APPARATUUR Voor de dure apparatuur die nodig is om de dramaserie op te nemen is ze een crowdfund-actie gestart. ,,Die apparatuur is zo kostbaar, dat lenen mensen niet zo maar uit. Zo hopen we de benodigde apparatuur te kunnen huren.”

De eerste opnamedag vindt plaats op maandag 12 juli. ,,In het Gorcums Museum”, aldus Esmee. ,,We pakken het direct groots aan, want tijdens deze eerste opnamedag gaan we trouwerij opnemen. Bij zo’n scene heb je te maken met heel veel acteurs en actrices die in beeld moeten worden gebracht. Ach, als we gelijk met zo’n ingewikkelde scene beginnen kan de rest alleen maar meevallen”, lacht Esmee.

ACTEEROPLEIDING Voor Esmee is haar passie-project nu eigenlijk al een succes. ,,Aan de productie werken veel tweedejaars studenten van FAAAM, de acteeropleiding in Amsterdam mee. Zij stimuleerden mij om auditie te doen voor het tweede niveau van de opleiding. Ik had niet verwacht dat het zou lukken, maar ik ben toegelaten!”
Wie een financiële bijdrage wil leveren aan het project van Esmee kan via getfunded.nl (tik op ‘ontdek campagnes’ en zoek daarna op Dorpsgeheim) een donatie doen. Vanaf 29 juni is er via deze crowdfundpagina bovendien een trailer van de serie te zien. De online dramaserie is ook op Instagram te vinden: www.instagram.com/dorpsgeheim

advertentie