Esmee de Groot schrijft en co-produceert haar eigen dramaserie. Ook speelt ze er en rol in.
Esmee de Groot schrijft en co-produceert haar eigen dramaserie. Ook speelt ze er en rol in. GraphyRose

Esmee uit Gorinchem schrijft, produceert èn speelt rol in eigen serie

2 februari 2021 om 07:55 Mensen

GORINCHEM De 21-jarige Esmee de Groot houdt wel van een uitdaging. Nu de acteerklussen, onder andere vanwege corona, niet voor het oprapen liggen, gaat ze zelf aan de slag met het maken van een online dramaserie.  De serie waarin ook een rol is weggelegd voor De Windroos, de middelbare school waar ze zelf vier jaar lang naar toe ging, gaat eind oktober in première.  Voor het zover is, moet er nog heel wat werk verzet worden.  

door Mirjam de Swart 

Dorpsgeheim. Zo luidt de titel van de serie waar Esmee co-producent van is. Ze schreef het script en speelt natuurlijk ook een rol in de serie die gaat over het opgroeien in een dorp. ,,Ik ben zelf in Nieuwland opgegroeid, dus ik weet wel waar ik het over heb", lacht Esmee.  

,,Toen ik zestien was, wilde ik al zelf een serie schrijven", vertelt Esmee. ,,Het leek me helemaal geweldig als ik daar dan ook nog zelf een rol in zou kunnen spelen. Afgelopen zomer pakte ik dat script, dat ik als zestienjarige schreef, er weer eens bij. Door corona had ik minder werkt en als net afgestudeerd actrice wil ik juist zoveel mogelijk acteerervaring opdoen.  Ik herschreef het script voor een heel groot deel en besloot toen om het gewoon maar te gaan doen!” 

CASTING Esmee plaatste diverse oproepen. Er moesten natuurlijk acteurs komen, maar ok een regisseur, cameramensen, mensen voor het geluid, voor het licht. Deze crew is met tien personen nu bijna compleet. Het aantal acteurs dat ze om zich heen heeft verzameld is nog veel groter.  ,,De serie gaat over opgroeien in een dorp. Zes personen spelen de hoofdrol, maar elk karakter heeft ook weer een familie om zich heen. Er moesten dus ook broertjes, zusjes, ouders, leraren, voorbijgangers en ga zo maar door gecast worden.” 

Daarnaast moeten er diverse locaties uitgekozen worden waar gefilmd gaat worden. De Windroos, de middelbare school waar Esmee vier jaar lang op school heeft gezeten, is één van die locaties. ,,Zij hebben me toen ik daar op school zat altijd gesteund. Toen ik in mijn laatste jaar op De Windroos startte aan de vooropleiding van FAAAM in Amsterdam kreeg ik bijvoorbeeld toestemming om elke maandag eerder van school te gaan zodat ik op tijd in Amsterdam was.  Ik vind het enorm leuk dat ze nu ook zo positief hebben gereageerd op mijn vraag of ik een aantal scenes op school op kan nemen.” 

In Nieuwland heb je alleen een tafeltennisvereniging

JEUGDTHEATERHUIS Als 12-jarige meisje acteerde Esmee al bij het Jeugdtheaterhuis in Gorinchem.  ,,In mijn dorp deed ik altijd al mee aan playbackshows en zo. En iedereen zei tegen mij: daar moet je wat mee doen. Maar in Nieuwland heb je alleen de tafeltennisvereniging.  Uiteindelijk vonden mijn ouders het goed dat ik naar het Jeugdtheaterhuis in Gorinchem ging. Maar ik moest er wel zelf naar toe fietsen en het mocht niet ten koste gaan van school.” 

De eerste rol die Esmee speelde was die van één van de ‘giechelmeisjes’ die regelmatig voorbij kwamen lopen in de televisieserie Dokter Tinus.  ,,Ik heb in totaal 10 dagen op de set rondgelopen. Ik vond het geweldig. Ik ben De Windroos dankbaar dat ze ook hier toestemming voor hebben gegeven, want de opnames vonden plaats onder schooltijd. In ruil daarvoor heb ik vervolgens diploma-uitreiking op De Windroos gepresenteerd", lacht Esmee. ,,En ik moest bovendien beloven dat mijn cijfers er niet onder zouden lijden.” 

BAANGARANTIE Esmee werd nadat ze haar diploma op De Windroos haalde helaas niet direct aangenomen bij FAAAM, de acteeropleiding in Amsterdam waar ze de vooropleiding volgde. Na een jaar deed ze weer auditie. Niet op de Amsterdamse school, maar bij een toneelopleiding in Utrecht. ,,Het is een ontzettend onzeker vakgebied. Al direct bij de eerste gesprekken word je verteld dat de baangarantie 0 is.  Bovendien is alleen talent niet voldoende, je moet ook ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben.” Deze onzekerheid heeft Esmee er echter niet van weerhouden haar droom na te jagen. 

Ja, dan denk je wel even: wat nu?

Na drie jaar haalde ze haar diploma en kon het echte leven beginnen. ,,Ja, dan denk je wel even: en wat nu? Ik heb heel veel aan allerlei projecten gewerkt die me leuk leken en waarmee ik zoveel mogelijk acteerervaring op zou doen. Door corona werd dat steeds lastiger. Er is minder werk en doordat ik ook nog niet zoveel ervaring heb, word ik ook niet snel ergens voor uitgekozen. Ik wil juist zoveel mogelijk doen. Ik wil leren! En ik ben nog hartstikke jong dus ik ben onlangs gestart aan een nieuwe opleiding: FaFa in Den Haag, een vakopleiding voor mensen die in de entertainmentindustrie willen werken.” 

PASSIE-PROJECT Deze vijfjarige (parttime) opleiding combineert ze met diverse werkzaamheden én dus met het maken van haar eigen online dramaserie. ,,Ik vind het zo gaaf dat ik dit nu doe. Dat ik deze kans gepakt heb. Het maakt me niet eens zoveel uit of het een succes wordt of niet. Het feit dat ik hiermee bezig ben, vind ik al geweldig. Het is echt een passie-project. Iedereen werkt mee op vrijwillige basis. Allemaal jonge mensen die deze kans grijpen om hun droom waar te maken.” 

Naar verwachting start Esmee deze zomer met de opnames van de serie die op YouTube uitgezonden gaat worden. ,,Als het allemaal goed gaat, gaat de eerste aflevering eind oktober online. Er moet dan vervolgens elke donderdag een aflevering online komen. Hoewel ik dit project niet voor het succes of het geld gestart ben, zou het natuurlijk wel heel gaaf zijn als er heel veel mensen gaan kijken.” 

Via www.instagram.com/dorpsgeheim is de ontwikkeling van de dramaserie Dorpsgeheim online te volgen.  

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie