Locoburgemeester Schoon van Brielle en burgemeester Melissant samen op het door gemeente Gorinchem geschonken bankje
Locoburgemeester Schoon van Brielle en burgemeester Melissant samen op het door gemeente Gorinchem geschonken bankje Niels Braal Fotografie

Gorinchem schenkt Brielle bankje ter nagedachtenis aan de martelaren

Historie

[BRIELLE] Vrijdag 24 juni onthulde locoburgemeester André Schoon van gemeente Brielle op het Gorcumplein in zijn gemeente samen met burgemeester Melissant van gemeente Gorinchem een bankje ter nagedachtenis aan de Martelaren van Gorcum. Het bankje is geschonken door gemeente Gorinchem en is een initiatief van Estate Invest. 

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat 19 geestelijken uit Gorcum in Brielle om het leven kwamen vanwege hun geloof in de eucharistie en hun trouw aan de paus. De geestelijken, die we nu kennen als de Martelaren van Gorcum, werden op 7 juli 1572 in Gorinchem gevangen genomen door de Geuzen en overgebracht naar Brielle. Tijdens de martelingen die ze moesten doorstaan, bleven ze standvastig in hun geloof. Lumey, de aanvoerder van de Geuzen, liet hen ter dood brengen in de nacht van 8 op 9 juli in een schuur in Rugge. Ter nagedachtenis is een plein in het nieuwbouwproject De Rugghe in Brielle hiernaar vernoemd; het Gorcumplein.

Locoburgemeester André Schoon van gemeente Brielle en burgemeester Reinie Melissant haalden in hun toespraken de historische band aan die tussen beide steden bestaat. Met de onthulling van het bankje werd in aanwezigheid van wijkbewoners tevens het succes van het nieuwbouwproject De Rugghe in Brielle gevierd. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie