Afbeelding
Annet Ardesch

Gorcums Museum heeft schilderij Nicoleas Maes in bruikleen

7 november 2019 om 12:09 Kunst

GORINCHEM Wethouder Dick van Zanten onthulde gisterenavond een 17e eeuws portret van de schilder Nicolaes Maes. Nicolaas Maes was de beste leerling van Rembrandt. Hij vestigde zich als kunstschilder in zijn geboortestad Dordrecht om later naar Amsterdam te verhuizen. Met zijn originele voorstellingen van het leven van alledag werd Nicolaes Maes één van de meest vernieuwende schilders van de Hollandse Gouden Eeuw. 

De man op het schilderij is Christiaan de Blocquery. Het portret is particulier eigendom. De eigenaar, die anoniem wenst te blijven, geeft het werk in bruikleen tot half januari. In totaal zijn er nu drie portretten uit de Gouden Eeuw te zien in het Gocums Museum. Eerder al kreeg het Gorcums Museum een portret van de Gorcumse magistraat Hubertus Snoeck, geschilderd door Hermanus Serin in bruikleen van FOWW. Ook hangt er een portret van regent Abraham van Hoey in het museum. Dit portret is van de hand van de Franse schilder Hyacinthe Rigaud. Het Gorcums Museum is het enige Nederlandse museum met een schilderij van Rigaud. Abraham van Hoey is vanwege de hoge politieke functies die hij heeft bekleed een van de meest prominente figuren uit de geschiedenis van Gorinchem.

In het Mauritshuis is momenteel de eerste internationale overzichtstentoonstelling van Nicolaes Maes te bezichtigen. Het schilderij dat nu in het Gorcums Museum te zien is, is een mooie opwarmer voor die bijzondere tentoonstelling. Als de expositie in het Mauritshuis is afgelopen(19 januari 2020), verdwijnt ook het portret van Christiaan de Bloquery uit het Gorcums Museum. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie