De gemeente zoekt een nieuwe exploitant voor de Nieuwe Doelen
De gemeente zoekt een nieuwe exploitant voor de Nieuwe Doelen BDU Media

Vraagtekens bij uitvraag Nieuwe Doelen in coronatijd

5 februari 2021 om 19:33 Kunst

GORINCHEM Is deze coronatijd nu wel of niet een goed moment om de uitvraag van de Nieuwe Doelen in de markt te zetten? Met die vraag worstelden meerdere raadsleden tijdens de bespreking van het raadsvoorstel over de toekomstige exploitatie van de Nieuwe Doelen.

Een van de pijlers van de cultuurvisie die de raad in december 2019 goedkeurde, is het groot podium in de stad. Daarvoor is een bedrag van zeven miljoen euro gereserveerd om de huidige Nieuwe Doelen te renoveren en een nieuwe exploitant te zoeken. De gemeente heeft een nulmeting uitgevoerd voor de renovatie en voorwaarden opgesteld voor de uitvraag naar nieuwe exploitanten. Naast vraagtekens over de timing in deze coronatijd vroegen Groen Links, Gorcum Actief en CU/SGP naar de langere termijn visie op het pand. Raadslid Marjo Molengraaf sprak zelfs van Haarstraat 64 als ‘heilig huisje’. Dieuwertje Stevens (SP) vond de voorwaarde van 30 tot 35 sociaal maatschappelijke activiteiten per jaar ten opzichte van een investering van zes miljoen wel erg mager. Ook zij vroeg zich af of de timing wel goed gekozen is. ,,De helft van de culturele sector en de horeca is bijna failliet.” Wethouder Dick van Zanten was minder somber, al toonde hij wel begrip voor de zorgen.

De helft van de culturele sector en de horeca is bijna failliet

DIALOOG Na eerdere kritische vragen uit de raad over de huur die de nieuwe exploitant moet betalen, lag er een aangepast raadsvoorstel. De exacte huur is niet vastgelegd, maar zal afhankelijk zijn van de exploitant, het beoogde concept en de exacte kosten voor renovatie van het pand. Volgens de Wet Markt en Overheid moet een marktconforme huur worden gevraagd. De gemeente kan de huur wel inzetten voor cultureel beleid in de vorm van subsidie aan de exploitant. Het is zelfs mogelijk dat de nieuwe exploitant onder voorwaarde het pand aankoopt. Inschrijvers op de uitvraag worden straks uitgenodigd voor een dialoog over alle plannen en ideeën. De uitkomst van de dialoog en de keuze voor een nieuwe exploitant wordt vervolgens weer gedeeld aan de raad.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie