Het gedicht van de huisjesslak op de hoek Havendijk en Balensteeg
Het gedicht van de huisjesslak op de hoek Havendijk en Balensteeg Stichting Poezie Route

Gorcumse Poëzieroute bestaat 10 jaar

18 september 2022 om 15:55 Kunst

GORINCHEM De Gorcumse Poëzieroute bestaat dit jaar 10 jaar. De vestingstad Gorinchem heeft in de ogen van velen al tien jaar een van de mooiste poëzieroutes van Nederland. Steeds meer poëzieliefhebbers wandelen de route, die als een lint slingert door de binnenstad en over de vestingwallen langs 39 gedichten op muren van huizen en objecten. 

Soms staan ze op stenen in het trottoir of langs de weg op een aparte console. De meeste teksten zijn van dichters die een relatie met Gorinchem hadden, zoals Ida Gerhardt, Arthur van Schendel, H.M. van Randwijk en Lans Stroeve. Ook zijn er echte Gorcumers bij, bijvoorbeeld Cor Klinkenbijl, Henny Blom en Ro van Doesburg. Zo levert de Gorcumse Poëzieroute een bijdrage aan de ziel van de stad. 

LINT VAN GEDICHTEN De route werd tien jaar geleden ontwikkeld vanuit een gezelschap van poëzieliefhebbers in Gorinchem en geleidelijk uitgebouwd tot een lint van gedichten door de oude straten en de vestingwallen van de stad. De route begint op het NS station en kan in 2 tot 3 uur gelopen worden. Een routebeschrijving met plattegrond en de tekst van alle gedichten is te koop bij VVV op de Groenmarkt en bij de Gorcumse boekhandels. De route ontvangt jaarlijks een subsidie van de gemeente Gorinchem voor het onderhoud van de route. Een enkele keer komt er een nieuw gedicht bij. 

Op vrijdagmiddag 30 september wordt vanaf 14.30 uur het 10-jarig jubileum gevierd met een klein symposium in restaurant Metropole, Melkpad 3, 4201 HN Gorinchem, over poëzie in de openbare ruimte en de geschiedenis van de Gorcumse route. Sprekers zijn Kila van de Starre van de Rijksuniversiteit Utrecht en Tom Zijlstra, voorzitter van de stichting Gorcumse Poëzieroute. De bijeenkomst wordt afgesloten met een optreden van stadgenoot Izak Boom met bekende gedichten op muziek 

advertentie
advertentie