Wethouder Ton van Maanen, zorgprofessionals, inwoners, vrijwilligers en ondernemers uit West Betuwe samen voor de aanpak tegen eenzaamheid.
Wethouder Ton van Maanen, zorgprofessionals, inwoners, vrijwilligers en ondernemers uit West Betuwe samen voor de aanpak tegen eenzaamheid. Etiënne Hessels

West Betuwe start aanpak tegen eenzaamheid

7 oktober 2021 om 14:12 Maatschappelijk

VUREN Op 5 oktober tekende wethouder Ton van Maanen voor een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Dat deed hij tijdens een startbijeenkomst met zorgprofessionals, inwoners, vrijwilligers en ondernemers uit West Betuwe. Gezamenlijk gaan zij de strijd aan tegen eenzaamheid in West Betuwe. Hiermee sluit de gemeente aan bij het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Een tegen eenzaamheid is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het helpt gemeenten met een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Deze lokale aanpak moet de trend van eenzaamheid doorbreken. Eenzaamheid komt in alle leeftijdsgroepen voor. Uit cijfers van de GGD Gelderland-Zuid blijkt dat 40% van de inwoners uit West Betuwe zich wel eens eenzaam voelt. En 9% voelt zich ernstig eenzaam. Eenzaamheid zorgt voor een lagere kwaliteit van leven en kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Ook zorgt het vaker voor ongezond gedrag, zoals weinig bewegen, ongezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.

Samen niet alleen

Eenzaamheid tegengaan vraagt om een gezamenlijke aanpak. Wethouder Ton van Maanen onderschrijft dit: ,,Er is veel taboe op eenzaamheid. Iedereen kan zich op een bepaald moment eenzaam gaan voelen. Dat kan in kleinere of grotere mate. Het is juist de taak van ons allemaal om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Er aandacht voor te vragen. En vooral te signaleren. Daarom hebben we een startbijeenkomst georganiseerd. Zodat we weten wat er speelt en wat we nog kunnen doen. En waarin we samen afspreken hoe we een duurzame aanpak ontwikkelen.”

Duurzame aanpak

In West Betuwe gebeurt al veel op het gebied van eenzaamheid. Veel dorpen en stadjes hebben een open eettafel. En onlangs heeft Mozaïek Welzijn in Geldermalsen Place2Be geopend. Een ontmoetingsplek voor jongeren. Dit helpt in de aanpak tegen eenzaamheid. Beleidsadviseur Susanne Papen: ,,De startbijeenkomst geeft ons een start en een check op de vraag of we de goede dingen doen. Wat kunnen we beter doen en waar kunnen we verbindingen leggen? En hoe vergroten we bewustwording? Met de startbijeenkomst vragen we hulp van iedereen in West Betuwe. We vormen een coalitie die bestaat uit een denktank en een werkgroep.”

Aansluiten

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de aanpak van eenzaamheid kan aansluiten bij de coalitie. Dat kan in de vorm van meedenken over de aanpak tot laagdrempelige uitvoer van activiteiten. Geïnteresseerden die willen aansluiten bij de coalitie kunnen zich aanmelden bij Susanne Papen via susanne.papen@westbetuwe.nl.

advertentie
advertentie