Bestuur voedselbank Leontien van Honk, Arie de Bruijn en Hans de Kuiper
Bestuur voedselbank Leontien van Honk, Arie de Bruijn en Hans de Kuiper Hannie Visser-Kieboom

Bijna verdubbeling van klanten voor de Voedselbank in Gorinchem

20 oktober 2022 om 20:50 Maatschappelijk

GORINCHEM De Voedselbank krijgt steeds meer aanvragen, de verwachting is dat ze eind november wekelijks tweehonderd pakketten gaat uitdelen. Dagelijks krijgt ze nieuwe aanvragen, met vandaag als record tien nieuwe aanmeldingen. 

Op de zeepkist op het stadhuis toonde bestuursleden van de Voedselbank de inhoud van de pakketten, die steeds kariger worden met ook nog eens meer ongezonde producten. Ze vroeg de raad of ze in de toekomst de huur van 900 euro voor het pand van Poort6 voor haar rekening wilde nemen. Juist vanwege de week van de Voedselbank werd aandacht gevraagd voor de nood onder gezinnen in Gorinchem. Van de thans nog180 pakketten die wekelijks worden uitgedeeld, kunnen zo’n vijfhonderd mensen eten. Onder hen onder andere 124 kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. 

We weten niet waarmee de kratjes in de toekomst gevuld moeten worden

KARIGER ,,Voorheen waren de pakketten goed gevuld met gevarieerde producten volgens de schijf van vijf, met bijvoorbeeld wasmiddelen en fruit. Wekelijks kopen we nu voor 1500 euro voedsel bij om zo toch voldoende gezonde producten aan te bieden”, zo vertelt Leontien van Honk, sinds een paar maanden secretaris in het bestuur van de Voedselbank. ,,We weten niet waarmee de kratjes in de toekomst gevuld moeten worden.” Niet alleen kampt de voedselbank met meer klanten, ook krijgt ze minder voedsel aangeleverd. Zowel vanuit de landelijke distributiecentra als vanuit de lokale leveranciers. Zelfs opbrengsten van winkelacties leveren minder op. Klanten van de voedselbank hebben twee weken geleden terug al een brief ontvangen waarin wordt aangekondigd dat de pakketten mogelijk kariger worden.

ZONNEPANELEN Penningmeester Hans de Kuiper gaf uitleg over de financiële vooruitzichten, hij liet wel weten blij te zijn dat ze vorig jaar zonnepanelen hebben aangeschaft zodat ze de koeling 24 uur kunnen blijven gebruiken. ,,We hebben nog wel geld, maar zijn aan het interen, over een maand of acht komen we geld tekort. We zouden medio maart dan ook graag in gesprek gaan met de raad en voor nu zou het fijn zijn als de huur door de gemeente wordt betaald.” De Voedselbank heeft nog niet aangeklopt bij Poort6 voor kwijtschelding van de huur. 


VRIJWILLIGERS Naast de mondelinge inspraak van bestuurders van de Voedselbank werden ook fact sheets uitgedeeld. Zo worden de ca. 180 pakketten op donderdag uitgedeeld  tussen 11.30-17.00 uur. Bij de Voedselbank zijn 82 vrijwilligers actief. Begin dit jaar deelde de Voedselbank wekelijks 100 pakketten uit, verwacht wordt dat het aantal in november is toegenomen tot 200 pakketten. 

Voedselpakketten van enkele maanden terug
De huidige pakketten met minder gezonde producten
Producten die thans bijgekocht worden door de voedselbank
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie