Tanja van der Ploeg sprak september 2021 met de raad over een Tabak Mag café in Gorinchem
Tanja van der Ploeg sprak september 2021 met de raad over een Tabak Mag café in Gorinchem Gemeente Gorinchem

Aangifte discriminatie tegen gemeente Gorinchem wegens weigering ‘Tabak Mag café’

26 januari 2023 om 09:36 Maatschappelijk

GORINCHEM Tanja van der Ploeg van Belangengroepering Tabak Mag heeft dinsdag bij de politie aangifte gedaan tegen de gemeente Gorinchem en de Nederlandse Staat wegens discriminatie en rechtsongelijkheid.

De Belangengroepering Tabak Mag (BGTM) strijdt al langere tijd voor een Tabak Mag café waar rokers welkom zijn om een sigaretje op te steken. Ze maakt daarbij de vergelijking dat gebruikers van andere verslavende middelen wel een plek hebben om elkaar te ontmoeten. Zoals mensen die in een cafe samen een biertje of een wijntje kunnen drinken. Maar ze noemt ook het casino om te gokken en een sexclub voor liefhebbers of de coffeeshop voor weetgebruikers. ,,Het komt er dus op neer dat als je gebruiker bent van tabak, je sociale leven dusdanig wordt beperkt, dat deelname aan de samenleving onmogelijk wordt. ,,Mogelijkheden om buitenshuis nieuwe contacten op te doen worden ernstig beperkt voor de tabaksgebruikers en heeft danig invloed op tabaksgebruikers.” Met het doen van aangifte hoopt Tanja Groen te bereiken dat er toch een Tabak Mag cafe wordt geopend in Gorinchem.

Tanja van der Ploeg vraagt al langer aandacht voor het Tabak Mag café, zo stond ze in september 2021 al eens op de zeepkist op het stadhuis met een pleidooi voor het café en diende daarbij een aanvraag in voor een exploitatievergunning voor een dergelijke voorziening. Enkele raadsleden leken sympathie te hebben voor haar idee en de gemeente zegde toe de vergunning juridisch te beoordelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie