De Voedselbank Gorinchem staat klaar voor mensen in voedselnood
De Voedselbank Gorinchem staat klaar voor mensen in voedselnood Van Steenis Publicaties

Voedselbank Gorinchem: ‘Wij denken dat er nog veel meer mensen zijn die gebruik zouden kunnen maken van voedselhulp’

19 september 2023 om 10:47 Maatschappelijk

GORINCHEM De Voedselbank Gorinchem hoopt met het project ‘Onder de Radar’ in contact te komen met inwoners van Gorinchem die recht hebben op voedselhulp. De organisatie wil hen graag bijstaan en startte daarom een actie.

door Lex van Steenis

Aan het woord is Leontien van Honk-Romeijn van de Voedselbank Gorinchem. ,,Wij denken dat er in Gorinchem nog veel meer mensen zijn die gebruik zouden kunnen maken van voedselhulp. Onbekendheid en zeker ook schaamte spelen een rol bij mensen om zich niet aan te melden. Dat weten wij uit onze ervaringen.” 

BREED AANBIEDEN 

,,We hebben nieuwe flyers laten maken die we samen met posters en een begeleidende tekst breed gaan aanbieden in Gorinchem. Denk aan buurt- en wijkcentra, armoedebestrijders, zorgcoördinatoren op scholen, supermarkten, consultatiebureaus, het gemeentehuis en kerken. Daarnaast gaan we er actief over communiceren op onze website en op sociale media.”

INZAMELEN PRODUCTEN

De Voedselbank Gorinchem heeft een eigen buurtsuper die op donderdag geopend is. Leontien legt uit hoe deze buurtsuper wekelijks wordt aangevuld. ,,Het is iedere week weer een behoorlijke uitdaging. Van Voedselbanken Nederland ontvangen wij producten vanuit het landelijke distributiecentrum. Daarnaast is er een actieve ‘ruilhandel’ met voedselbanken uit de regio. Soms krijgt een voedselbank een donatie die groter is dan zij kunnen uitgeven. Dit wordt dan gedeeld met voedselbanken in de regio. Daarnaast hebben wij zelf een aantal fijne supermarkten en bedrijven die ons steunen. Op dinsdag, woensdag en donderdag gaan onze chauffeurs op pad om daar producten op te halen.”

FANTASTISCHE DONATIE

,,Ook kopen we wekelijks producten bij. Dit kunnen wij doen dankzij de financiële donaties die wij van zowel organisaties als personen ontvangen. Hiervan kopen we gezonde en verse producten. We zijn enorm trots op onze mooie groente- en fruitafdeling. En dit jaar kunnen we dankzij een fantastische donatie ook onze klanten wekelijks blij maken met verzorgingsproducten. Naar onze mening is persoonlijke hygiëne net zo’n recht als het op tafel kunnen zetten van een voedzame en gezonde maaltijd.”

,,Op donderdagochtend starten al om 7.00 uur vrijwilligers om de winkel te vullen, voordat de eerste klanten komen. Op vrijdag wordt alles wat wij niet hebben uitgegeven weer verzameld. Dit gaat uiteraard niet weg, want naast het bieden van voedselhulp is het tegengaan van voedselverspilling een belangrijk doel. Dit gaat weer naar de Voedselbank Amsterdam en sinds een tijdje ook naar Natuurcentrum Gorinchem waar op zaterdag voor mensen gekookt wordt.”

SCHAAMTE OVERBODIG 

De slogan van Onder de Radar luidt: ‘Schaamte is overbodig, soms heb je even hulp nodig. Wij zijn er voor jou!’ Mensen in voedselnood kunnen contact opnemen met de Voedselbank Gorinchem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie