Opening expositie Oud Roze
Opening expositie Oud Roze GP-buro

Reizende expositie Oud Roze doet Gorinchem aan

23 september 2023 om 16:03 Maatschappelijk

GORINCHEM Vanaf 22 september tot en met 13 oktober doet de inspirerende reizende expositie ‘Oud Roze’ Gorinchem aandoen. Deze buitententoonstelling, gehouden bij Buiten de Waterpoort, werpt een licht op de verhalen en portretten van de oudere generatie LHBTI+’ers, die als ware voorvechters hebben gestreden voor de homo-emancipatie.
Ondanks het regenachtige weer op vrijdagmiddag werd de expositie feestelijk geopend door het wegtrekken van een regenboogvlag van één van de panelen die aan beide zijden van de weg staan. Bezoekers kunnen rustig langs de panelen lopen en QR-codes te scannen, waardoor ze meer te weten kunnen komen over hoe deze moedige individuen zich in die tijd handhaafden. Voor wie de verhalen thuis verder wil ontdekken, is er een podcast beschikbaar van ‘Oud Roze’.

 
,,Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans brengt met ‘Oud Roze’ eerbetoon aan degenen die als eersten durfden op te staan en openlijk voor hun geaardheid uitkwamen”, aldus de woordvoerder van de expositie. ,,Deze bijzondere generatie heeft de weg gebaand voor de vrijheid die de huidige LHBTIQA+ gemeenschap geniet, een vrijheid die nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd en die we actief moeten blijven koesteren.” Ernst Coppejans heeft de allereerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders en intersekse personen vereeuwigd, die met moed en openhartigheid hun ware zelf durfden te zijn.


Opening expositie Oud Roze
Opening expositie Oud Roze
Opening expositie Oud Roze
Opening expositie Oud Roze
Opening expositie Oud Roze
advertentie
advertentie