Echtpaar Smithjes-Hillebrand wordt door burgemeester Reinie Melissant-Briene gefeliciteerd met diamanten huwelijk.
Echtpaar Smithjes-Hillebrand wordt door burgemeester Reinie Melissant-Briene gefeliciteerd met diamanten huwelijk. Gemeente Gorinchem

Diamanten huwelijk echtpaar Smithjes-Hillebrand

25 augustus 2020 om 11:02 Mensen

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant-Briene bezocht maandag het echtpaar Smithjes-Hillebrand om hen te feliciteren met hun 60-jarige huwelijksjubileum.

Dirk Smithjes uit Gorinchem en Corry Hillebrand uit Dordrecht leerden elkaar in 1954 kennen in de Roxy aan de Appeldijk. Daar was op zaterdagavond altijd een dansavond. Mevrouw Hillebrand was vanuit Dordrecht met de trein gekomen om samen met een vriendin te gaan dansen. In de Roxy ontmoette zij meneer Smithjes en aan het einde van de avond bracht hij haar naar het station waar zij de laatste trein naar huis nam. Om elkaar beter te leren kennen kwam meneer Smithjes de volgende dag naar Dordrecht en liet mevrouw Hillebrand hem de stad zien.

De heer Smithjes werkte bij de EMF (Electro Motoren Fabriek) en mevrouw Hillebrand bij chocolade- en biscuitfabriek Victoria in Dordrecht. Twee jaar later verloofden zij zich, in 1960 trouwden zij en zes weken daarna kregen zij een huisje in Dordrecht. In 1963 werd hun eerste zoon geboren en in 1965 verhuisden zij naar de Tiende Penninglaan in Gorinchem. Daar kregen zij in 1969 hun tweede zoon. Later verhuisden zij naar de Pauwstraat waar zij tot 2006 hebben gewoond. Sindsdien woont het echtpaar aan de Wijnkoperstraat.

In zijn jeugd voetbalde meneer Smithjes met veel plezier bij Unitas, maar na de verhuizing naar Dordrecht speelde hij alleen nog bij de zomeravond fabriekswedstrijden. Turnen was de grote passie van mevrouw; zij turnde bij OKK Dordrecht en later in het nationaal team. Helaas moest zij door een val stoppen met turnen. Na een opleiding bij het CIOS gaf mevrouw 25 jaar lang met veel genoegen huisvrouwengym.

Mevrouw Smithjes blikt terug naar 24 oktober 1944, toen de Buitenschool in Dordrecht werd gebombardeerd. Zij zat net twee maanden op school toen het bombardement plaatsvond. Acht kinderen kwamen hierbij om het leven. Deze gebeurtenis heeft enorm veel indruk op haar gemaakt. Mevrouw Smithjes ziet nog de acht kistjes staan in de gymzaal. Als jongste kind in een gezin van veertien kinderen was het verwerken van deze dramatische gebeurtenis niet makkelijk. Ze is er tot op de dag van vandaag met vlagen nog altijd verdrietig om. 

Het echtpaar Smithjes speelt graag samen koersbal: ,,Koersbal is ontzettend leuk, maar helaas wordt de huidige groep spelers steeds kleiner.” Daarom doen zij een oproep aan 55-plussers: “Kom op woensdagmiddag om 14.00 uur samen met ons koersbal spelen in de Soos achter de Katholieke Kerk in de Wijnkoperstraat. U wordt van harte welkom geheten met een heerlijke kop koffie!”

Mevrouw Smithjes vertelt graag over hun zoons en hun twee lieve schoondochters. Ook zijn zij ontzettend trots op hun kleindochter die het als verpleegster in deze coronatijd erg zwaar heeft gehad. Het echtpaar is gelukkig dat ze nog altijd samen zijn. Hun motto is: ‘niet klagen maar dragen’, zoals de moeder van mevrouw Smithjes ook altijd zei.

Het echtpaar Smithjes-Hillebrand viert hun trouwdag met hun kinderen, kleindochter en wat familie. De laatste jaren vierden zij elke vijf jaar hun huwelijksdag groots, maar dit jaar moet dat helaas anders.

advertentie
advertentie