Fred Tokkie
Fred Tokkie Bas 't Hoen

Fred Tokkie is vrijwilliger bij de Kringloop en Podium Pandemonium

15 mei 2021 om 07:56 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Fred Tokkie (46) is geboren en getogen in Gorinchem. ,,Ik ben een rasechte Bliek”, zegt hij trots. De voormalig ICT’er had een stressvolle HBO-baan in het bedrijfsleven. Vervolgens werd zijn toenmalige partner getroffen door een hartstilstand. Fred kreeg het behoorlijk voor zijn kiezen en raakte daardoor zelf uit de roulatie. 

door Levien Vermeer

,,Daarvoor had ik, naast mijn baan, ook al vrijwilligerswerk gedaan. Ik was onder andere actief bij verschillende voetbalclubs. Voor de voedselbank haalde ik op eigen initiatief pakketten op en bracht ze bij de mensen die ze zelf niet op konden pikken.” Maar nu dreigde hij afgekeurd te worden. ,,Dat wilde ik niet, want ik kan niet stil zitten. Achter de geraniums voor de tv, dat is niets voor mij. Dus ben ik het gevecht met het UWV aangegaan.” 

Uiteindelijk heeft hij een WIA-uitkering gekregen, waardoor hij vrijwilligerswerk mag blijven doen. En hij houdt zijn vakgebied nog steeds bij. ,,Ik geef computerles aan mensen die het nodig hebben, meestal ouderen en lager opgeleiden.” Kort nadat hij zijn WIA-uitkering toegewezen kreeg kon hij bij Kringloop Giessenlanden beginnen. ,,Daar zochten ze iemand voor de apparatuur die binnenkwam. Ik heb er ook nieuwe vrijwilligers opgeleid en na een tijdje werd ik overbodig.” 

Toen is hij zijn goede vriend gaan helpen in restaurant Oud Vuren. En kwam via hem ook in de horeca van Theater De Nieuwe Doelen terecht. Fred heeft het er naar zijn zin: ,,Ik ben verknocht aan dat pand. Er hangt bijvoorbeeld een foto van ridder van Rappard uit 1961. Je ziet hem de trap op schrijden met de commissaris van koningin Juliana. Die trap is er nog. Zulke dingen kunnen me fascineren.” 

De horeca ligt nog stil, maar ik houd een oogje in het zeil

Vanwege de coronacrisis mogen onder andere de twee kleine theaters ’t Pand en Peeriscoop tijdelijk van de Nieuwe Doelen gebruik maken. Gemeente Gorinchem faciliteert het gebruik via stichting Podium Pandemonium. De stichting zocht iemand voor de beheerdersrol. ,,Via via kwamen ze bij mij terecht omdat ik bekend ben in het gebouw.” Dus is hij daar nu een dag per week te vinden. 

,,De horeca ligt nog stil, maar ik houd een oogje in het zeil en als er ergens een lamp kapot gaat, kan ik hem meteen vervangen.”

VERSCHIL MAKEN De andere vier dagen is hij administratief ondersteuner bij Kringloop Gorinchem sinds februari 2020. Fred voelt zich in die functie als een vis in het water: ,,Ik ben erg detailgericht en kan niet tegen losse eindjes. Ik hoef maar een cent tekort te komen en ik ga er naar op zoek.” Hij houdt er ook de sociale media bij. ,,En vanwege corona hebben we een webshop opgezet, die willen we verder professionaliseren. Sommige zaken die in deze tijd anders gaan kun je handhaven. Daarmee maak je juist een vernieuwingsslag.” Ook moet de papieren administratie overgezet worden naar een digitaal systeem. ,,Dat is iets wat ik graag doe. Ik zet me ergens in als ik er verschil kan maken”, zegt Fred. 

Hij voelt zich thuis bij de Kringloop. ,,Ik ben van de circulaire economie en ik kan slecht tegen weggooien. Maar ik was wel bang dat ik teveel mee naar huis zou nemen. Gelukkig valt het mee en breng ik juist spullen van thuis mee hier naar toe.” En de twee locaties waar hij vrijwilligerswerk doet zijn leuk te combineren, vertelt hij. Zo zijn zitjes en bankstellen uit Kringloop Gorinchem en vintage store De Gezel in de foyer en theaterzaal van de Nieuwe Doelen neergezet. Die fungeert meteen als een soort extra showroom, want de meubels zijn ook te koop, zegt Fred. Hij vervolgt: ,,Een bezoekster uit Amsterdam zag een aparte staande lamp in de kleedkamer. Zij rekende ter plekke af en nam de lamp mee naar huis. Dat die zo een plekje bij een liefhebber krijgt, dat vind ik prachtig.” 

Al die blije mensen geven me positieve energie

Het vrijwilligerswerk in het theater en bij de Kringloop is hem op het lijf geschreven. ,,Al die blije mensen die ik naar huis zie gaan met hun kringloopvondsten geven me positieve energie. Dat geldt eveneens voor het theater, daar kom je ook vaak alleen maar blije mensen tegen.” 

Heeft Fred eigenlijk nog tijd voor hobby’s? Hij leest graag. ,,Ik ben een boekenverslinder. Afhankelijk van mijn stemming lees ik literatuur, kinder- of stripboeken.” De laatste verzamelt hij bovendien. ,,Bijvoorbeeld die over Agent 327. Dat zijn verhalen met een knipoog naar de actualiteit van toen. Die extra laag kan ik wel waarderen.” Heeft hij een boek uitgelezen, dan krijgt die een goede bestemming: ,,Die zet ik in een van de mini-biebjes die ik beheer of waar ik mee samenwerk.” 

Tussen de bedrijven door gaat hij bij zijn ouders op bezoek. ,,Ze wonen apart, dus ze zaten veel alleen tijdens de lockdowns. Maar wanneer ik naar hen toe ga maken we er altijd iets gezelligs van.”

Meer lezen over de Kringloop? Ga naar: www.kringloopgorinchem.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie