Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De vrijwilliger aan het woord

Gerrit Vroegh uit Gorinchem: Vrijwilliger voor de veiligheid

24 mei 2021 om 08:04 Mensen

GORINCHEM Bij hospicevrijwilliger denkt iedereen al gauw aan de verzorging. Gerrit Vroegh (65) is een uitzondering hierop. Hij is al vijftien jaar vrijwilliger in de techniek en verantwoordelijk voor het noodstroomaggregaat en de brandmeldcentrale.

door Suzanne Heikoop

Gerrit kwam bij Hospice Gorinchem terecht via zijn vrouw. ,,Zij was er vrijwilliger in de verzorging. Het hospice had behoefte aan een noodstroomaggregaat en die kon ik via mijn bedrijf regelen. Toen deze geïnstalleerd werd, pakte ik ook wat andere klusjes op.” En lachend vervolgt hij: ,,Dat was vijftien jaar terug en nu loop ik hier nog. Mijn vrouw is gestopt, na twaalf jaar vrijwilligerswerk. Ik ben inmiddels gepensioneerd en altijd wel ergens mee bezig, dus ik besteed graag een aantal uur per week in het hospice.”

BRANDWEERACHTERGROND De technische man heeft geen vaste werkuren. ,,Bij klusjes waai ik eens aan, maar soms word ik ook wel eens onverwacht gebeld. Een tijdje terug werd ik ‘s avonds gebeld. In de linnenkamer was een trap omgevallen aan de binnenkant van de deur, waardoor de deur niet meer open kon. Ik kreeg de deur een heel klein beetje open en heb met een touw en een haak een tijdje ‘gevist’ naar de trap. Gelukkig lukte het, anders hadden we een gat moeten zagen.” 

Ook voor brandmeldingen wordt Vroegh gebeld. ,,Ik heb een brandweerachtergrond, zowel bij de vrijwillige- als bedrijfsbrandweer. De brandweergenen zitten er nog in, dus bij een melding ga ik langs. Vanaf 2017 heb ik ook gewerkt aan het vervangen en vernieuwen van de brandmeldinstallatie, nu is alles weer up to date en zijn we gekoppeld aan een particuliere alarmcentrale. Bij de jaarlijkse keuring ben ik aanwezig en ik geef regelmatig instructies aan andere vrijwilligers, zowel over het aggregaat als de brandinstallatie. Het noodaggregaat draait iedere maand even onder toezicht en ik zorg dat er voldoende brandstof aanwezig is. 

STROOMSTORING Bij de recente stroomstoring in Gorinchem moest het aggregaat ingezet worden. De vrijwilligers hadden al een poging gedaan, maar er stond nog zoveel ingeschakeld dat het aggregaat dit in eerste instantie niet trok. We zijn het gebouw doorgegaan en hebben alles uitgeschakeld wat niet noodzakelijk was. Toen het aggregaat draaide en een aantal uur later de netstroom weer terug was, konden dingen zoals de lift weer langzaam aangezet worden.”

Gerrit heeft zelden contact met de gasten, maar komt de vrijwilligers wel vaak tegen. ,,Het is een gezellige groep bij elkaar. Je bent nooit ‘teveel’ als je hier komt. Iedereen staat voor elkaar klaar en is welkom. Daar geniet ik van. Ik ga graag met mensen om en heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Van de avondvierdaagse tot de stoomspuit, zolang het met leuke mensen is, ben ik van de partij. Inmiddels heb ik wat vrijwillige taken afgebouwd, maar bij Hospice Gorinchem hoop ik nog lang mijn steentje bij te kunnen dragen. Ik ga ermee door zolang ik het kan en mijn werk gewenst is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie