Sören van Rooij met een auto vol BreakSquad.
Sören van Rooij met een auto vol BreakSquad. Rondje in de Regio

Rondje in de Regio met de Gorinchemse breakdancecrew BreakSquad

18 juni 2021 om 08:59 Mensen

GORINCHEM In het onlineprogramma Rondje in de Regio ontvangt Sören van Rooij diverse gasten uit Gorinchem en omgeving. In samenwerking met de Stad Gorinchem wordt elke gast ook in de krant uitgelicht. In deze aflevering is breakdancecrew ‘BreakSquad’ te gast. 

door Sören van Rooij

Op deze bloedhete woensdagmiddag heb ik afgesproken met de Gorcumse breakdancegroep ‘BreakSquad’. Ik ontmoet ze op de eerste verdieping van hun studio in de passage die gevestigd is midden in de binnenstad van Gorinchem. De temperatuur is ook binnen aan de hoge kant en mijn vier gasten tref ik een beetje luierend en ontspannen aan. Vincent ‘Zero0Zero’ Bullens en Jan ‘Dullart’ Schellekens staan, al chillend, op de dansvloer. In mijn ooghoek zie ik mijn eerste vrouwelijke gast, Janelle ‘Cha-Ja’ Dongen, een beetje ontspannen heen en weer lopen. 

Vanuit de hoek van de studio komt Jeroen ‘Nazgul’ van der Linden op mij af lopen. De 31-jarige mede-oprichter van de crew groet me hartelijk en attendeert me gelijk op een groot glimmend object, dat op de tafel staat. Het blijkt een reus van een prijs te zijn, die enkele dagen voor de opname behaald is. En niet zomaar een prijs...

NEDERLANDS KAMPIOEN Als ik Jeroen vraag wat deze prijs inhoudt, antwoordt hij opgetogen: ,,Afgelopen weekend zijn we in Eindhoven op de Dutch Bboy Champions 2021 Nederlands kampioen breakdance geworden.” De glinstering in zijn ogen, die nagenoeg altijd verstopt zit onder een petje, verraden wat dit met hem doet. 

In de auto overheerst een euforisch gevoel van ‘loon naar werken’

Later in de auto legt hij uitgebreider uit wat deze prijs voor hem betekent. ,,Al vanaf de oprichting van Breaksquad in 2013, ben ik bezig met deze gasten. Jan, Vincent en Janelle maakten ook deel uit van de groep die in Eindhoven de titel binnen wist te halen. Zij zijn crewleden van het eerste uur en ik ben hun dansleraar geweest toen ze jong binnenkwamen. We hebben de volledige reis tot aan dit hoogtepunt met elkaar meegemaakt. Het feit dat we dit dus als groep hebben kunnen bereiken maakt het des te mooier en maakt me trots.” 

In de auto overheerst een euforisch gevoel van ‘loon naar werken’. ,,In de voorbereiding kregen we te maken met enkele coronagevallen waardoor diverse medecrewleden de hele voorbereiding mee moesten trainen voor het geval er iemand toch niet mee kon doen op het laatste moment. Het zorgde alleen maar voor extra motivatie en dus des te mooier is deze prestatie”, aldus de goedlachse Vincent.

Voor ons weegt de titel op het NK veel zwaarder dan de finaleplaats in Holland’s Got Talent 

HARD WERKEN Op de vraag wat de trainingsintensiteit is antwoord Janelle: ,,We trainen gemiddeld vijf à zes dagen per week en dan gemiddeld een uur of vijf per dag en soms nog wel meer.” Ze vertelt het zonder blikken of blozen. Succes komt nu eenmaal niet aanwaaien. ,,Uiteraard zijn er weleens strubbelingen als je zo vaak bij elkaar bent, maar we zijn een hechte groep en het zorgt er soms ook voor dat we juist extra scherp worden”, aldus Jeroen. Hij is tevens degene die uiteindelijk knopen doorhakt wanneer er een impasse dreigt te ontstaan. 

HOLLAND GOT TALENT Het Nederlands Kampioenschap was niet het eerste succes van de breakdance formatie. In 2019 wist de formatie de finale te behalen van Holland’s Got Talent waarin het vierde werd. Een lange reis met nog langere trainingsdagen met nationale en internationale bekendheid als grootste prijs. En dat terwijl ze eigenlijk eerst niet mee wilden doen aan een tv-programma. Jan vertelt: ,,Mijn ouders vroegen zich regelmatig af of ik met Breakdance wel m’n geld zou kunnen verdienen, maar toen zij mij in de finale zagen, verdween alle scepsis. Voor ons weegt de titel op het NK veel zwaarder dan de finaleplaats in Holland’s Got Talent. Al heeft het televisieprogramma uiteraard wel bijgedragen aan onze naamsbekendheid.”

THEATERVOORSTELLING Op dit moment werkt de groep aan een theatervoorstelling. Hierbij komen dans, interactie en film samen. De voorstelling zal vanaf eind 2021 te zien zijn in diverse theaters. Met het afnemen van de coronabesmettingen is er gelukkig ook weer meer mogelijk voor BreakSquad, zoals workshops die zij verzorgen op scholen, maar ook shows en danslessen. 

De aflevering van ‘Rondje in de Regio’ met BreakSquad is te zien op het gelijknamige Youtube-kanaal. Rondje in de Regio is ook te volgen op Facebook en Instagram.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie