Humanitas Wel Thuiswww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/
Humanitas Wel Thuiswww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/ Suzanne Heikoop
Vrijwilliger aan het woord

Sacha Homan, vrijwilliger van Humanitas: ‘Ik ben er voor het kind’

22 juni 2021 om 09:12 Mensen

GORINCHEM In een moeilijke thuissituatie kunnen gezinnen wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Sacha Homan (49) is vrijwilliger voor Humanitas en het steuntje in de rug voor haar veertienjarige ‘maatje’. ,,Op het moment dat het met een kind goed gaat, voelen de ouders zich ook beter.”

WEL THUIS Sacha werkt als kindercoach en startte vijf jaar terug met vrijwilligerswerk. ,,Geld verdienen is leuk en aardig, maar iets doen voor een ander is zeker zo waardevol. Via vrijwilligerswerk kan ik iets voor mensen betekenen die de hulp misschien niet kunnen betalen. Recent zag ik een advertentie in de krant voor het project Wel Thuis van Humanitas. Er werd gezocht naar maatjes voor gezinnen in een moeilijke thuissituatie. Na een intakegesprek, wat cursussen en het bespreken van de wensen, waarin je bijvoorbeeld aan kunt geven of je oké bent met huisdieren of gezinnen waar gerookt wordt, werd ik gekoppeld aan een veertienjarig meisje waarvan het gezin onder toezicht staat van jeugdzorg. Het meisje houdt van bakken en dat was de match, de eerste kennismaking was gelijk in de keuken en dat was heel gezellig. Na afloop nam de coördinator van Humanitas, Judith Heijnen, contact met ons beiden op. Toen bleek dat het een geslaagde match was, zetten we het maken van verdere afspraken zelf voort.”

VERTROUWENSBAND Sacha komt niet als hulpverlener over de vloer. ,,Jeugdzorg is het formele kader en ik ben er puur informeel. Het is niet fijn als het in je gezin niet goed gaat. Er komen hulpverleners, trajecten en gedoe. Als kind voel je je anders. Door als maatje een vertrouwensband met een kind op te bouwen, krijgt het kind de kans om gewoon even zichzelf te zijn en vrijuit te kletsen. Je bent geen moeder, tante of oma, maar kan de situatie van bovenaf bekijken, luisteren en adviseren. Als een kind zich op zijn gemak voelt en gezien wordt, voelen de ouders zich ook beter.”

STEMPEL Sacha gaat nu iedere week bij haar maatje op bezoek. ,,We doen spelletjes, bakken koekjes of een hartige taart voor het avondeten en kletsen gewoon een beetje. Bij de kwartaalevaluatie bleek dat deze meid zelfstandiger en evenwichtiger was geworden en meer voor zichzelf op durfde te komen. Het is fijn om te weten dat ik daar iets aan heb mogen bijdragen. Zelf leer ik er vooral veel. De wereld van jeugdzorg was me nog niet zo bekend en ook andere instanties komen bij dit gezin voorbij. Voor mensen die het zwaar hebben, vraagt de betrokkenheid van deze overheidsinstanties in eerste instantie veel van het gezin, voordat er verbetering komt. Het voelt voor gezinnen ook als een stempel, een veroordeling, maar ook een zoektocht om er een weg in te vinden. Door een jong mens te helpen om sterker in de schoenen te staan en een plekje in de wereld te vinden, is het gezin ook weer een stukje blijer. En ik ook.”

advertentie
advertentie