Sacha Wagemaker
Sacha Wagemaker Bas t Hoen

Sacha Wagemaker van Natuurcentrum Gorinchem: ‘We maken mensen blij met dieren op bezoek’

22 november 2021 om 09:16 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Een tamme reiger op het hek bij de ingang, en binnen: moedercavia’s met jonkies van een paar dagen oud. Ze scharrelen in een grote houten bak met schoon zaagsel naast de koffie- en knutseltafel. Ze hebben het naar hun zin, want tijdens ons gesprek horen we de caviaatjes regelmatig fluiten en knorren. We zijn te gast bij Natuurcentrum Gorinchem met vrijwilliger Sacha Wagemaker, terwijl coördinator Wilma van Leusden ook aanschuift. 

door Levien Vermeer

Het is meteen duidelijk; hier wordt niet alleen goed, maar ook met veel liefde voor de dieren gezorgd. Wilma van Leusden (59) coördineert de kinderboerderij aan het Gijsbert van Andelpark, die gecombineerd wordt met natuur- en milieueducatie en horeca. ,,Ik heb de studies dierverzorging en natuurgeneeskunde voor paarden en honden gevolgd. Toen ik na een auto-ongeluk m’n paardenpensionstal niet meer kon runnen, ben ik hier terecht gekomen, want ik kan m’n leven zonder dieren niet voorstellen.” 

Het project ‘Dieren op bezoek’ was haar idee. ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat contact met dieren een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen. Dus gaan we met een aantal dieren regelmatig naar dagbestedingen, zorginstellingen en woonbegeleidingslocaties voor kinderen toe, van Syndion bijvoorbeeld.” En Sacha Wagemaker (32) is dan dus ook van de partij. ,,Ik zocht iets wat ik er naast mijn andere activiteiten bij kon doen. En omdat ik een zwak voor dieren heb leek dit project me erg leuk.” Ze is hier elke vrijdagochtend te vinden en begon met stallen uitmesten en dieren eten geven. ,,Maar nu ga ik er dus samen met Wilma op uit en nemen we een paar geiten, konijnen en cavia’s mee.” 

GEITEN TRAINEN MET COMMANDO’S Sacha werkt met kinderen bij een reguliere kinderopvang, maar wil uiteindelijk de overstap maken naar kinderen met een ontwikkelingsachterstand. ,,Het project ‘Dieren op bezoek’ sluit aan bij mijn opleiding omdat ik zo in contact kom met diverse doelgroepen. Wilma is bezig met de dieren, en ik kijk naar de interactie tussen mens en dier. Samen vormen we een perfect koppel.” De dieren worden er wel op getraind, vertelt Wilma. ,,We nemen de geiten weleens mee naar binnen hier, zodat ze wennen aan prikkels en onverwachte geluiden. We hebben altijd een emmertje met stoffer en blik bij ons, want waar ze hun behoefte doen, dat hebben we niet onder controle. Al kun je een geit met commando’s wel dingen leren, zoals ‘kom mee’ of ‘wacht’.”

Mijn eigen cavia’s train ik ook en ze luisteren nu heel goed

Sacha lacht: ,,Mijn eigen cavia’s train ik ook en ze luisteren nu heel goed. Waar ze in een dierenwinkel juist wegrennen als je met je hand in de kooi komt, rennen die van mij naar me toe en springen op schoot.” En dan vertelt ze over een dementerende mevrouw, die eerst afwerend reageerde op een konijn. ,,Ga weg met dat konijn, zei ze. En wij dachten dat ze het drie keer niks vond. Maar de leiding reageerde blij verrast omdat zij al een half jaar niet gesproken had. Dus het konijntje lokte bij haar een reactie uit, en uiteindelijk heeft ze het geaaid.” De dieren brengen bij dementerenden ook herinneringen naar boven, zeker als ze bekend waren met het boerenleven, merken de dames. ,,Dan vertelt iemand over de veestapel die hij of zij zelf heeft gehad.” Wilma en Sacha zijn alert op het gedrag van de dieren tijdens het bezoek. ,,We blijven zo’n twee uur, maar voor het dier is een half uurtje meestal genoeg, dan wisselen we ze met elkaar af.” 

DIERENWELZIJN Op haar vijftiende werkte Sacha bij een slagerij in een supermarkt. ,,Daar liggen hompen vlees, maar daar zie je het dier niet in, bovendien was ik toen ook nog niet zo bezig met dierenwelzijn. Bij het Natuurcentrum merk ik dat ieder dier een eigen karakter heeft.” Sacha studeerde verpleegkunde en sociaal pedagogische hulpverlening in Nijmegen en komt uit Leerdam, maar verhuisde drie jaar geleden naar Gorinchem. 

Vrijwilligerswerk maakt mijn leven veelzijdiger

,,Ik woon hier nu samen met mijn vriend.” Ze is viereneenhalf jaar samen met Klaas Pek. ,,Hij is reislustig en heeft weleens kip gehaald op een lokale markt. Dat was een levende, dus die moest hij dan nog laten slachten.” 

Sacha leest vaak reisverhalen, maar met reizen zelf heeft ze niet veel ervaring. ,,We hopen ooit samen een verre reis te maken, die is al helemaal uitgestippeld.” Anders kan ze altijd nog gaan wielrennen of wandelen, want ze is graag in de natuur. En bij slecht weer? ,,Dan ga ik taarten bakken of haken, want ik heb veel hobby’s.” Het Natuurcentrum vindt ze ‘een heel fijne plek’. ,,Ik heb er veel ervaren en geleerd. Hier krijg je de ruimte om te zijn wie je bent.” Ze laat dit vrijwilligerswerk voorlopig niet los: ,,Op mijn werk kunnen de dagen soms stressvol zijn, hier kom ik bij van de hectiek. Het maakt m’n leven veelzijdiger.”

Wil je meer weten over het Natuurcentrum? Kijk op: www.natuurcentrumgorinchem.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie