Jan en Gre Groen namen de felicitaties van burgemeester Reinie Melissant in ontvangst
Jan en Gre Groen namen de felicitaties van burgemeester Reinie Melissant in ontvangst Gemeente Gorinchem

Jan en Gre vieren briljanten huwelijk

23 februari 2022 om 08:43 Mensen

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant bracht deze week een bezoek aan Jan Groen (90) en Gre Groen - De Vos (89). Het echtpaar trouwde op 22 februari 1957. Dit jaar vieren ze hun briljanten huwelijk. 

door Esther de Swart-Peeters

Jan en Gre ontmoeten elkaar op de kermis van Haarlem. Het is dan 1951. Jan komt uit Steenwijk en vervult de dienstplicht in Haarlem. Als Jan op een vrij moment met een kameraad de kermis in het centrum bezoekt, valt zijn oog op de Haarlemse Gre. Jan: ,,Ik vond Gre een leuk meisje en wilde met haar wel verder. Na de eerste ontmoeting houden ze contact. Dit jaar zijn ze 65 jaar getrouwd. Over hun lange huwelijk zegt Jan: ,,We hebben altijd goed met elkaar op kunnen schieten en nog steeds. En je moet zo nu en dan iets zien en soms juist niet.” Daarmee bedoelt hij: leven en laten leven, elkaar de vrijheid geven. 

HUWELIJK Het stel verlooft zich en in 1957 trouwen ze in Haarlem. Jan werkt tot aan zijn pensioen bij de Amsterdamse Bank (nu ABN Amro). Ook Gre werkt bij de bank. Tot ze trouwt met Jan. Daarna richt ze zich op het gezin. Jan en Gre krijgen een zoon en dochter. 

ZWEDEN ALS TWEEDE HUIS Als het kan, gaat het gezin op vakantie. Vaste prik is Zweden. Gre woont er na de oorlog zeven maanden om aan te sterken. Daar raakt ze verknocht aan het land. Deze liefde brengt ze over op haar gezin. Jan: ,,Na mijn pensioen gingen we soms wel drie keer per jaar op vakantie. Zeven weken Zweden. We logeerden dan in trekkersherbergen.” 

MUG WORDT BLIEK De Muggen, een ander woord voor inwoners van Haarlem, verhuizen in 2018 naar Gorinchem. Een paar jaar ervoor overlijdt hun zoon. Hun dochter woont in Gorinchem en vraagt of Jan en Gre bij haar gezin in de buurt komen wonen. Jan: ,,Ons huis en tuin werden te groot voor ons. En we vonden het wel erg fijn om in de nabijheid van onze dochter te zijn. Zij en haar man steunen ons op allerlei manieren.” De nieuwe woonplaats bevalt Jan en Gre goed. ,,We waren altijd veel op pad. We trokken graag de duinen in. Die zijn in Haarlem nooit ver. Dat is het enige wat we in het begin misten toen we in Gorinchem neerstreken. Maar nu we ouder worden, gaat lopen niet zo goed”, aldus Jan. Nu komen ze niet zo ver meer. ,,Maar we vermaken ons nog wel hoor. Vorige week toen het zulk mooi weer was, werden we door onze dochter en schoonzoon een dagje meegenomen met de camper. Dat zijn fijne momenten.” 

FEEST Op de huwelijksdag zelf hielden Jan en Gre het rustig. De burgemeester bracht een bezoekje. Het echte feest is later. Jan: ,,Het feest houden we bij onze dochter en er is gezorgd voor catering. We hebben 30 man uitgenodigd waaronder mijn twee broers en onze vier kleinzoons.”

advertentie
advertentie