Frans en Ad van Duffelen namen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant in ontvangst
Frans en Ad van Duffelen namen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant in ontvangst Gemeente Gorinchem

Briljanten huwelijk: Frans en Ad zijn 65 jaar getrouwd

12 april 2022 om 17:47 Mensen

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant heeft het echtpaar Frans van Duffelen (85) en zijn vrouw Ad van Duffelen – Korevaar (83) met een bezoek vereerd. Het echtpaar is 12 april 65 jaar getrouwd: een briljanten huwelijk. Vertrouwen is volgens het echtpaar het geheim van zo’n lang leven samen.

door Esther de Swart-Peeters

De twaalfjarige Ad verhuist in 1950 van Sliedrecht naar Gorinchem. Ze komt in de buurt wonen bij de veertienjarige Frans. Als er die winter sneeuw ligt, maken ze samen een ritje op de stalen slee die Frans’ vader gemaakt heeft. Frans zit op de mulo. Ad in de laatste klas van de lagere school. Ze zijn nog jong, groeien samen op en hebben ieder hun eigen leven met hun vrienden en vriendinnen. Ze laten elkaar vrij, maar nooit los. Frans: ,,Ons contact werd door de jaren heen steeds intensiever.” 

Ons contact werd door de jaren heen steeds intensiever

HUWELIJK Ad rondt de huishoudschool af. Frans werkt dan al als technisch tekenaar bij De Vries Robbé. In 1956 gaat hij in militaire dienst en onderbreekt het werk tijdelijk. ,,Ik behield mijn baan bij De Vries Robbé wel gewoon hoor. Na de diensttijd kon ik er weer terecht.” Ad ziet Frans in die periode alleen in de weekends. Toch is er tijd om te trouwen. ,,In dienst kon je altijd wel ruim verlof nemen”, legt Frans uit. Dus in het voorjaar van 1957 geven ze elkaar het jawoord op het stadhuis, toen nog op de Grote Markt, in Gorinchem. 

WONINGNOOD Na het halen van hun boterbriefje wil het kersvers getrouwde stel niets liever dan een eigen huis, maar die zijn er door de woningnood niet. Ze wonen daarom noodgedwongen om de beurt bij hun ouders. Als Frans in 1958 uit dienst komt, is hun eerste dochter al geboren, maar die eigen plek is er nog steeds niet. Frans pikt het niet langer. Hij beweegt hemel en aarde, praat met wethouders en het is uiteindelijk burgemeester Van Rappard die Ad en Frans kan helpen aan een woning. In 1959 betrekken ze hun eerste, eigen flat. In 1961 komt hun tweede dochter ter wereld en in 1968 volgt een zoon. Het gezin verhuist in 1980 naar Asperen. Frans vindt er een baan bij Hermeta. De kinderen worden groter en Ad gaat werken in de bejaardenzorg. Dat werk doet ze graag en voor een lange tijd. 

MUZIKALE GENEN Ad komt uit een muzikaal gezin. Haar vader was muzikant en dirigent. Ze speelt trompet en later hoorn. En zit als kind bij de harmonie. Ze brengt de liefde voor het bespelen van een instrument over op haar kinderen. Zoonlief gaat zelfs in Asperen bij de fanfare en weet zijn ouders over te halen erbij te komen. Heel leuk: Ad en Frans zitten nog steeds bij de muziekvereniging. Ook Frans, want hij heeft in het begin van zijn huwelijk, aangemoedigd door zijn schoonvader, geleerd de tenorsaxofoon te bespelen. Frans: ,,Volgens hem kon iedereen het leren.” En het is waar wat hij zei: inmiddels spelen de kleinkinderen van Ad en Frans ook bij de fanfare. 

We verlangden weer naar onze vertrouwde plek

MET VEEL FUT IN DE VUT Frans werkt zijn hele carrière in de grootmetaal. Na de Vries Robbé werkt hij bij Gebroeders Van Benthem in Jutphaas, het tegenwoordige Nieuwegein en later dus bij Hermeta. Als begin jaren negentig de arbeidsmarkt voor jongeren lastig te betreden is, treedt Frans vervroegd uit om plaats te maken voor een starter. Frans is 57 jaar als hij met de VUT gaat. Dat is ook het moment om weer terug te keren naar Gorinchem. ,,We verlangden weer naar onze vertrouwde plek.” Frans houdt van voetbal en speelt graag een potje. Hij zit jaren in het bestuur van zijn geliefde GVV Unitas. Voetballen zit er nu gezien de leeftijd niet meer in, maar Frans houdt zichzelf fit door wekelijks walking football te doen. Ook Ad is actief: ze doet dagelijks mee met de work-outs van Nederland in Beweging op tv. 

FEEST Het briljanten huwelijk vieren Frans en Ad uitgebreid. Het begint met een bezoek van de burgemeester op dinsdag 12 april. De buren uit het appartementencomplex zijn op 15 april welkom voor een borrel en op eerste paasdag is er een moment met hun naaste familie in de Kolfbaan. Tot slot staat er een driedaags uitje met de kinderen, de vijf kleinkinderen én de vijf achterkleinkinderen naar de Efteling op het programma. ,,We hoeven geen rekening te houden met corona en qua gezondheid kan het ook nog. Dus we genieten er maar gewoon van”, aldus Frans.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie