Dirk en Aagje van den Herik nemen felicitaties van loco-burgemeester Dick van Zanten in ontvangst
Dirk en Aagje van den Herik nemen felicitaties van loco-burgemeester Dick van Zanten in ontvangst Gemeente Gorinchem

Dirk en Aagje zijn 60 jaar getrouwd: “Voor elkaar je best blijven doen”

3 maart 2022 om 13:30 Mensen

GORINCHEM Op 2 maart waren Dirk (80) en Aagje (79) van den Herik-Den Uil 60 jaar getrouwd. Loco-burgemeester Dick van Zanten ging bij het echtpaar langs om ze in het zonnetje te zetten vanwege hun diamanten huwelijk. 

door Esther de Swart-Peeters

De jaarlijkse paasmarkt is een begrip in Gorinchem en omstreken. Dirk uit Papendrecht en Aagje uit Hardinxveld zijn er in het jaar 1960 ook bij. Aagje: ,,Dat was altijd een hele happening hoor. Met veel mensen een gezellige drukte.” Dirks oog valt op Aagje die met haar zus op de Grote Markt loopt. Hij loopt achter hen en opent het gesprek met: ,,Ik ken jou wel.” De zus van Dirk woont bij Aagjes ouders in de straat. Zij is hem al vaker opgevallen. 

Die middag springt Aagje bij Dirk achter op de brommer. De toertocht gaat naar Dordrecht. Samen uitstapjes maken blijven ze doen. Tijdens hun 60-jarig huwelijk trekken ze er veel op uit. 

LEVEN OP HET WATER Na twee jaar verkering trouwen Dirk en Aagje in 1962. Ze wonen eerst samen op een schip. Met de komst van de kinderen, ze krijgen een dochter en een zoon, wordt dat lastig. Ze vinden een woning in Gorinchem en Dirk werkt even aan wal als heftruckchauffeur in de staalindustrie. Toch blijft het water lonken: Dirk gaat werken op een baggerschip. Dat doet hij in binnen- en buitenland. Dirk komt voor zijn werk in Zuid-Amerika, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. Het gezin woont zelfs een paar jaar in Kaapstad. Volgens Aagje een geweldige tijd. 

BEZIG AAGJE Aagje en de kinderen zijn soms maanden zonder Dirk. We stelden altijd iets gezelligs in het vooruitzicht voor als Dirk terugkwam. De ene keer was dat een cadeautje voor de kinderen, de andere keer een gezinsvakantie. Aagje kan zich goed vermaken en blijft ook altijd werken. Zo werkt ze in een naaiatelier. ,,Hoeveel Schotse rokjes en tuinbroekjes ik wel niet gemaakt heb”, lacht ze. Aagje serveert jaren het ontbijt in Motel Gorinchem en werkt bij woningbouwcorporatie Poort6 als schoonmaakster. ,,Ik wilde gewoon iets te doen hebben.” 

FRANKRIJK Dirk lijdt aan de ziekte van Crohn en wordt op z’n 40ste afgekeurd. Maar stilzitten is er niet bij. Hij bouwt aan een eigen boot. Als er van Dirk verlangd wordt dat hij passend werk doet, is het echtpaar anderhalf jaar kantinebeheerder bij voetbalvereniging GVV Unitas. Aagje zegt daarover: ,,Dat was fantastisch om te doen, maar het werk was eigenlijk veel te zwaar voor Dirk.” Ze gaan het rustig aan doen. Met een schip dat ze laten bouwen, wonen ze tussen 1998 en 2018 af en aan in Frankrijk en in Gorinchem. Helaas moeten ze in 2018 noodgedwongen afstand doen van hun waterwoning als Dirk slokdarmkanker krijgt. Het gaat nu goed met hem maar de ziekte gaat niet meer weg. Aagje: ,,Het is erg, toch roeien we met de riemen die we hebben.” 

Gelukkig hoeven ze hun schip niet te missen. Een vriend van het echtpaar kocht het en ze zijn aankomende zomer uitgenodigd voor een tocht. ,,Daar verheugen we ons op”, aldus Aagje. 

GEEN ZIN IN EEN GROOT FEEST Terugkijkend op hun huwelijk hebben ze beiden wel tips voor een lang samenzijn. Zo zegt Dirk: ,,Vertrouwen hebben in elkaar is belangrijk.” Aagje vult haar man aan: ,,En geduld. We hebben ook altijd ons best voor elkaar gedaan.” Op de vraag of ze het gaan vieren, antwoordt Aagje dat er geen groot feest is. Ze hebben er nu niet zo’n zin in. ,,De kinderen zullen wel langskomen en natuurlijk de loco-burgemeester. Liever gaan we met de kinderen en kleinkinderen naar een vakantiepark nu er weer meer mogelijk is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie