Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Opgewekte en vrolijke Jaap Göbel blaast 104 kaarsjes uit

5 augustus 2022 om 16:01 Mensen

GORINCHEM Op 5 augustus blaast Jaap Göbel 104 kaasjes uit. De honderdvier jarige woont samen met zijn vrouw Jeanne in de Rozenobel. Zijn verjaardag viert het echtpaar samen met de kinderen en kleinkinderen.

Jaap wordt geboren als 3e kind van het gezin Göbel in Tasikmalaya in Indonesië. Zijn vader is Nederlands, geëmigreerd naar Indonesië en werkt daar voor een Nederlands bedrijf. Jaap is een bijnaam die door zijn vader bedacht is. Als langste zoon noemde zijn vader hem ‘lange Jaap’. Jaap zijn oorspronkelijke naam is Johan. Maar tot op de dag van vandaag noemt iedereen hem Jaap. Hij groeit op als Indische Nederlander en krijgt les op de Nederlandse school in Indonesië.

Jaap trouwt in 1947 in Indonesië met Jeanne. Samen krijgen ze 4 zonen. Tot 1950 is Jaap beroepsmilitair voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Daarna wordt hij overgeplaatst naar de Landmacht in Nederland. In 1951 komt hij te werken op de kazerne in Gorinchem. Het gezin met op dat moment nog 1 zoon gaat wonen in een door defensie toegewezen woning aan het Patrijzennest. In 1957 gaat Jaap bij defensie met vervoegd pensioen. Zijn werkzame leven stopt echter nog niet. Jaap gaat aan de slag bij het bekende Gorinchemse bedrijf De Vries Robbé.

Jaap is altijd een heel actieve man geweest. Is dol op tuinieren en graag buiten. Zijn vrouw Jeanne: “Jaap is ook heel technisch. Veel huishoudelijke apparaten heeft hij weten te repareren. Dit alles deed hij zonder specifieke opleiding. Alhoewel hij wel wat technische kennis op de Ambachtsschool heeft opgedaan.”  

In maart van dit jaar werd Jaap getroffen door een lichte beroerte (TIA). Hij is daar nog steeds niet van opgeknapt. Jeanne: “Op dit moment heeft hij ondersteuning van een rollator nodig bij het lopen. Toch loopt hij iedere dag nog even een rondje in de kleine tuin. Ook leest Jaap nog graag. Af en toe wordt hij opgehaald door een van de kinderen voor een bezoekje bij hen thuis. Daar geniet hij erg van. Mijn man is nog steeds opgewekt en in voor een grapje. En weet u dat wij in ons huwelijk van bijna 75 jaar nog nooit ruzie hebben gehad. Jaap is een tevreden man,” aldus Jeanne Göbel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie