Een van de vele prijzen: een pakket van Jumbo Gorinchem
Een van de vele prijzen: een pakket van Jumbo Gorinchem Ingrid Cardol - Veen

Hartverwarmende verhalen bij ‘Welke vrijwilliger gun jij een kerstcadeau?’

16 december 2022 om 11:11 Mensen

GORINCHEM Welke vrijwilliger uit Gorinchem of omliggende dorpen verdient volgens jou een kerstcadeau? Die vraag stelden we enkele weken geleden aan de lezers. Nou dat hebben we geweten! Dagelijks stroomden de mails met hartverwarmende verhalen over supervrijwilligers binnen. Eens te meer werd duidelijk dat Gorinchem écht veel vrijwilligers kent en dat ze ongelofelijk veel en gevarieerd werk doen; onbetaald maar vooral onbetaalbaar. En hoewel ze daar zelf zelden mee te koop lopen, is dat beslist niet onopgemerkt gebleven.

Dankzij de ruimhartige sponsoring van Kaatje Jans Bliekenstad, De Boekenkist , Annet Flowers, Juwelier Jenny Blom, PLUS Elbert van der Doel, Mitra Zonneveld, Kippie Gorinchem, Jumbo Gorinchem en Olala Chocola konden we een flink aantal vrijwilligers blij maken. Veel dank daarvoor!

Het gaat om de volgende topvrijwilligers en de motivatie van degene die hem of haar heeft aangedragen:

Gretha Minnaert - ,, Samen met twee andere dames en mijzelf zet ze zich al jaren belangeloos in voor minimagezinnen. Dit jaar kwam ze zelf thuis te zitten met een burnout, maar dat stopte haar niet om zich in te zetten voor de 8 gezinnen die we steunen waar we kunnen. Momenteel zijn we druk om voor in totaal 16 minima gezinnen kerstpakketten samen te stellen, maar hoe mooi zou het zijn als Gretha er zelf ook één krijgt. Wat mij betreft heeft ze deze dik verdiend, want zij is en blijft toch wel de drijvende kracht achter LOPGO (Liefdewerk Oudpapier Gorinchem) - geen erkende stichting, gewoon 4 dames met de drang om te helpen.”

Johan Sterk - ,,Hij is 100% procent vrijwilliger en veel meer dan dat. Hij komt belangeloos op voor alles wat groeit en bloeit in de natuur. Bij de sloop van oude gebouwen en huizen bekijkt hij of er geen achter gebleven natuur in de knel komt en bij nieuwbouw adviseert hij hoe er natuur vriendelijk gebouwd kan worden.Een fijne en veilige huisvesting voor onze dieren in de natuur is zijn doel.”

Louis de Kam - ,,Al decennia is hij de drijvende kracht van Gorinchem grootste club, GJS. Hij was verantwoordelijk, destijds met zijn inmiddels overleden vrouw, voor de groei van de sportclub. GJS was een gemiddeld groot clubje met een klein keukentje tot zij op vrijwillige basis de keuken gingen beheren. Toen de club begon te groeien nam dhr. De Kam het voortouw om groter te gaan met een nieuw gebouw, dat is het huidige gebouw. Ongeveer 7 jaar geleden is de keuken overgenomen. Echter: hetzelfde echtpaar bleef de schoonmaak van het hele gebouw op zich nemen. Deze man van inmiddels 85 doet dat nu nog steeds. 6 uur in de ochtend en hij is aan het poetsen, wedstrijden plannen enz. Al ruim 40 jaar. Zonder vergoeding. Deze weduwnaar verdient deze Kerst ook eens waardering.”

Piet Cardol -  ,,Hij heeft zich ingezet als vrijwilliger bij het nieuwe Stalkaarsenhuis in Gorinchem. Dit is een tehuis voor demente bejaarden. Ondanks dat hij ongeneeslijk ziek is, heeft hij gezorgd dat de tuin van het tehuis er prachtig uitziet. Pas geleden heeft hij weer in het ziekenhuis gelegen. Zijn vrouw Ingrid Cardol, die ook bij ons werkt, vertelde dat toen hij uit het ziekenhuis kwam en ze richting huis reden, hij perse langs het Stalkaarsenhuis wilde rijden. Ze ving een glimlach van hem op. Ik weet zeker als hij kon, hij weer klaar stond voor het tehuis om in de tuin te werken. Maar helaas gaat het nu zo slecht met hem, dat hij het niet meer kan. Ik gun hem en zijn vrouw daarom dat gratis kerstcadeau zodat ze hopelijk nog samen een leuke kerst mogen vieren. Het is misschien we de laatste kerst voor hem. En hoop hem, ook namens de andere collega’s en bewoners, op deze manier te kunnen bedanken voor zijn goede hulp.“ 

Bert van der Kuil - ,, Hij zet zich als vrijwilliger al jaren in voor In de Toren. De Stichting in de Toren is opgericht na aanleiding van het schietincident in Bacchus in 1999, waarbij ons buurmeisje Marjan helaas om het leven is gekomen. Mijn vader vertelt hier het verhaal achter het kunstwerk de Lichttrechter en zorgt ervoor dat het schietincident in Bacchus, Marjan en Froukje nooit vergeten worden. Maar ook vooral dat zinloos geweld echt zinloos is. Een moment van herdenking, bezinning en ontmoeting. Een mooie en ontroerende plek. Omdat mijn vader het schietincident van zo dichtbij heeft meegemaakt, weet hij mensen te raken met zijn verhaal.”

Hidde Hooikaas - ,,Bij deze wil ik Hidde Hooikaas opgeven voor een kerstcadeau. Hij is al ruim 20jaar vrijwilliger bij theater ‘t pand, hier is hij verantwoordelijk voor de techniek. Hij zorgt er samen met de andere technische vrijwilligers ervoor dat bekende en onbekende artiesten hier in de spotlight gezet worden tijdens hun voorstelling.

N. Kaponis - ,,Ik wil mijn vader, N. Kaponis, voordragen. Naast zijn reguliere baan heeft hij eigenlijk van jongs af aan tot op de dag van vandaag bijna altijd vrijwilligerswerk gedaan. Hij is bijna 82 en nog steeds actief als vrijwilliger o.a. als jurylid voor atletiekvereniging Typhoon en wekelijks bij de Voedselbank. Ik gun hem van harte een mooi kerstcadeau.”

Eibert en Evelien van ‘t Hof - ,, Dit echtpaar in de wijk Stalkaarsen organiseert/regelt in de Buurkamer maandelijks een inloop met koffie/thee én koek voor senioren. Iedere 1e dinsdag van de maand zorgen zij dat alles klaar staat en zorgen ze bij binnenkomst voor een persoonlijk welkom. Mensen in de wijk met elkaar verbinden daar steken zij beiden veel energie in. Een persoonlijk gesprek, kaartje bij ziekte. Maandelijks een herinnering via de mail voor de inloop. Extra aandacht voor kwetsbare mensen. Ze verdienen hiervoor een dik compliment. Een verrassing in deze donkere maand voor hun belangeloze inzet vind ik zeer op z’n plaats.”

Ruud Mesman - ,,Ruud is de drijvende kracht achter Big Band Gorcum en de bevlogen beheerder van de bunker en muziekzaal op Vijfde Uitgang 1. Met de Big Band verzorgd Ruud optredens in de omgeving, maar natuurlijk ook in eigen stad! Zo organiseert hij elk jaar met veel passie de Big Music Cruise, een muzikaal festijn met verschillende Big Bands.
Daarnaast maakt zijn harde werk, schoonmaken, onderhouden etc. van de gebouwen, het ook mogelijk dat vele bandjes, zanggroepen, yogaclubjes en andere sportgroepen plezier kunnen maken. Niet te vergeten, tijdens deze drukbezochte avonden is hij ook nog onze trouwe barkeeper. En dat alles al maar liefst tien jaar! Kortom, wat ons betreft heeft onze vrijwilliger Ruud deze waardering dubbel en dwars verdiend.”

Paul Grootveld - ,,Graag draag ik Paul Grootveld voor omdat hij al 25 jaar voor de klussendienst en de Plus vrijwilliger is. Twee dagen per week rijdt hij dames op leeftijd rond om boodschappen mee te doen. Als er iemand is die ik een cadeau gun, is hij het wel.”

Teus Verhoef - ,, Graag wil ik Teus Verhoef opgeven voor het kerstcadeau. Hij is altijd onderweg om iedereen te helpen met alles wat hij kan, tuintjes opruimen, bij de speeltuinvereniging de Lingewijk maar ook heeft hij ons geholpen met verhuizen en klussen. Ondanks zijn leeftijd van 71 jaar is hij nog niet te stoppen.”

Anne Osterhaus - ,,Graag draag ik onze dochter Anne Osterhaus voor dit prachtige kerstcadeau. Inmiddels is ze 26 jaar. Vanaf haar 7e zit ze bij de Gorinchemse Zeeverkenners waar ze vanaf haar 18e jaar leiding is van de bevers op zaterdag ochtend en de meiden junioren op zaterdagmiddag. Ondanks eerst haar studie en sinds 3 jaar een volledige baan in het UMC. Haar werkend bestaat daardoor nog uit 1 dag en haar vakantiedagen gaan voor een groot deel op aan mee op zomerkamp gaan als leiding. Als ze sporadisch een dag vrij vraagt als leiding op zaterdag kan ze het niet laten als blijkt dat er te weinig leiding is om toch te gaan. Een superkracht!”

Lilian Twickler de Swart - ,,Deze vrouw heeft als vrijwilliger jaren de aankleding met alle thema’s van het jaar gedaan in het gasthuis op de afdeling Burgpoort. Hierna zet ze zich ook in voor de minimagezinnen, zoals met pasen leuk potjes haken met paaseitjes om die te schenken. Ondanks dat ze het zelf thuis ook niet breed hebben gunt ze het een ander altijd meer. Ook voor de Sinterklaas-stichting staat ze altijd klaar om te helpen. Ze doet de grime heeft de aankleding geknutseld voor de meet & greet. En helpt waar ze kan. Ook op de basisschool was deze oma altijd bereid om te komen helpen als dat nodig was. Met koningsdag, fietsexamen etc. Deze powervrouw verdient zeker een keer iets terug.”

Mirjam Haarsma, Annemarie Versloot en Marina Bonnemaijers - ,, Wij zijn stichting wijdschild.nl opgestart en hebben in 1 jaar al 5 toffe evenementen weten te organiseren binnen onze wijk. Maar wat is het enorm moeilijk als er geen vrijwilligers zich melden. En daarom nomineer ik ons alle 3. 

Dries Jochems - ,, Hij is al 19 jaar vrijwilliger in Steyndeld waar hij 2x per week bewoners bezig houdt met spelletjes en verhalen. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Internationaal Filmfestival Gorinchem. De signalerende huisbezoeken legt hij af voor het sociaal team Gorinchem. En hij bezoekt 1x per maand zijn demente broer en schoonzus in Nederhorst den Berg.”

Henk en Cora Meier - ,,Graag wil ik Henk en Cora Meijer opgeven. Zij zijn bestuur van de Avond4daagse en zijn ook verkeersregelaars bij diverse evenementen in de stad. Bijvoorbeeld bij de Sinterklaasintocht. Ook zijn ze nooit te beroerd om mensen te helpen. Henk is ook jaren bij de vrijwillige brandweer actief geweest.”

Een vrijetijdspakket van De Boekenkist behoorde tot de vele prijzen.
advertentie
advertentie