De nieuwe kinderburgemeester Cato de Lange ontving een pen en notitieboek van burgemeester Melissant
De nieuwe kinderburgemeester Cato de Lange ontving een pen en notitieboek van burgemeester Melissant Gemeente Gorinchem

Cato de Lange geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester

27 januari 2023 om 15:31 Mensen

GORINCHEM  Tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 januari is de nieuwe kinderburgemeester, Cato de Lange, officieel geïnstalleerd. Cato is 10 jaar en vertegenwoordigt een jaar lang de kinderen van de gemeente Gorinchem. In een bericht in de Stad Gorinchem van vorige week werd abuis de verkeerde naam van de nieuwe kinderburgemeester opgenomen. 

Met de aanstelling van een kinderburgemeester benadrukt de gemeente het belang van de mening en inzet van kinderen. Cato de Lange heeft heel veel zin in haar rol als kinderburgemeester. Tijdens haar installatie lag haar eerste taak in het toespreken van de gemeenteraad. In deze toespraak benadrukte zij de speerpunten waarvoor zij zich in 2023 gaat inzetten. Cato wil meer aandacht voor dieren in nood, in het bijzonder voor de dierenambulance en het dierenasiel. Haar aandacht voor dieren neemt ze ook mee in haar tweede speerpunt, namelijk het tegengaan van eenzaamheid. Cato is van mening dat dieren veel betekenen voor mensen die eenzaam zijn, en wil hier graag mee aan de slag. Tenslotte gaat Cato aan de slag om te onderzoeken wat mensen gelukkig maakt. 

AFSCHEID VAN LOLIA Met het overdragen van de ambtsketen zat het jaar als kinderburgemeester voor Lolia Hammed er weer op. Tijdens haar ambtsperiode zette Lolia zich in voor verschillende speerpunten. Zij maakte zich hard voor het opruimen van zwerfafval, vooral ook op plekken waar kinderen spelen. Een ander punt op de agenda van Lolia was dat zij kinderen meer wilde laten lezen. Tenslotte viel het grote maatschappelijke bewustzijn van Lolia op; zij organiseerde een bingo voor mensen in een verpleeghuis en deed zelf actief mee aan een Samenspeeldag, voor kinderen met en zonder een beperking. Tijdens een afscheidsspeech nam burgemeester Reinie Melissant afscheid van Lolia en bedankte haar hartelijk voor haar inzet. Uiteraard is de foto van Lolia toegevoegd aan de eregalerij van kinderburgemeesters in de hal van het stadhuis. Als afscheidscadeau ontving ze een boekenbon èn een gesigneerd voetbalshirt van Frenky de Jong. Ook Samuel Heule, de eerste kinderburgemeester van Gorinchem, was bij de installatie aanwezig. 

Het komend jaar vertegenwoordigt Cato de Gorcumse jeugd. In het nieuwe schooljaar start de werving van de kinderburgemeester van 2024. Alle leerlingen uit groep 7 die in Gorinchem wonen en naar school gaan kunnen dan solliciteren.

De scheidende burgemeester Lolia kreeg een gesigneerd shirt van Frenky de Jong
De speech van Cato de Lange na haar installatie
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie