Afbeelding
Etienne Hessels

Lingehavenconcert 2022 biedt klassieke muziek in de mooiste vestingstad van Nederland

14 juli 2022 om 15:58 Muziek

GORINCHEM In het intieme, sprookjesachtige decor van Gorcums historische vesting vindt op 16 en 17 september de zevende editie plaats van het Lingehavenconcert. Op het indrukwekkende drijvend podium in de haven worden twee dagen lang licht klassieke concerten gegeven, met een programma voor jong en oud. Zoek gezellig een plekje op, op de trappen van de Lingehaven; de toegang is gratis.

Het is een jaar later dan gepland, maar van het corona-afstel in 2021 is geen afstel gekomen. Alle orkesten die vorig jaar naar Gorinchem zouden komen, komen in september alsnog acte de présence geven. Multi-instrumentalist en Gorcumer Izak Boom is twee dagen lang de gastheer van het evenement als presentator. 

BRASSBAND RIJNMOND Het Lingehavenconcert biedt een gevarieerd aanbod van toegankelijke, klassieke muziek die een breed publiek aanspreekt. Dat begint vrijdagmiddag al met de basisschooljeugd. Meer dan duizend kinderen zullen 16 september vanaf 13.00 uur de voorstelling ‘Hugo de Groot’ bijwonen, die hint naar de historie van de Gorcumse vesting en actuele thema’s als tolerantie. Vrijdagavond, vanaf 20.30 uur, volgen er twee concerten met muziek uit de lage landen. Het begint met muziek van eigen bodem door Brassband Rijnmond en aansluitend volgt het programma Shaffy & Brass waarin Micheline van Hautum, Jos Jansen en Brassband Rijnmond hoogtepunten brengen uit het indrukwekkende repertoire van Ramses Shaffy.

VIVALDI Speciaal voor het oudere publiek is het middagprogramma ‘Als de dag van toen’ op zaterdag 17 september. Met Nederlandse én echte Gorcumse evergreens door harmonie De Bazuin, Hanneke Engels en Tommy Netten. ’s Middags is er ruimte voor jong toptalent op het podium: het Libero strijkorkest. In het programma Seasons komen zowel Vivaldi’s vier jaargetijden als de Estaciones Portenas van Astor Piazzolla (geschreven als ‘antwoord’ op Vivaldi’s beroemde composities) voorbij.

NOORDPOOL ORKEST Het avondconcert op zaterdag komt voor rekening van het Noordpool Orkest en dat is een garantie voor een verrassend programma: jazz, rock, hiphop, funk, chansons, klassiek of blues, alles is mogelijk. Gedurende het concert zullen verschillende bekende gastsolisten aansluiten bij het orkest: Ruben Hein, Iris Kroes, Hermine Deurloo en, jawel, Bert Visscher. Naast al deze aansprekende namen is de Lingehaven zelf een ster van de show. Het is een unieke setting, in het historische hart van Gorinchem, de mooiste vestingstad van Nederland. De vesting is UNESCO-werelderfgoed als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Veel meer informatie over het programma is te vinden op www.lingehavenconcert.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie