Marianne van der Velden bij de gesnoeide boom op de Altenawal
Marianne van der Velden bij de gesnoeide boom op de Altenawal Hannie Visser-Kieboom

"De natuur is van ons allemaal"

3 augustus 2020 om 11:43 Natuur en milieu

GORINCHEM Marianne van der Velden (61 jaar) is beurtelings boos en opgelucht als ze met haar teckels Bep en Toos over de Altenawal wandelt. Boos over de rigoureuze snoeibeurt van de monumentale boom bij het appartementencomplex, maar na het gesprek met de gemeente tevreden dat de boom behouden blijft.

De boom is begin juni gesnoeid en aan de kant van het appartementencomplex bijna helemaal kaal gemaakt. ,,Toen ik dat zag, heb ik direct de gemeente gebeld. Echt, de stoom kwam uit mijn oren. Er bleef bijna niets over van de boom, dan hadden ze hem net zo goed helemaal kunnen kappen”, zo vertelt ze in haar woonkamer, vlak achter de Altenawal. Op haar telefoon toont ze foto’s van de snoeibeurt en de gehavende boom. De Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex vroeg enige tijd geleden een kapvergunning aan voor de boom op de Altenawal, maar de gemeente Gorinchem weigerde de vergunning omdat deze op de lijst beschermde bomen is opgenomen. 

SCHADUW Het appartementencomplex is gebouwd na sloop van het Nonnenveld in 2011, de boom bleef bij de nieuwbouw gespaard, maar staat nu precies op de erfgrens van de gemeente en VvE. Dit tot verbazing van Van der Velden. ,,Hoe kan dat nu, die boom is toch al veel ouder dan het appartementencomplex? En de bewoners wisten toch dat die boom daar staat? Het was een prachtige boom, hij staat halverwege de Altenawal en zeker op warme dagen zag je mensen altijd even stoppen bij de boom vanwege de schaduw. Ook de andere bewoners konden hiervan genieten, als de zon van zich liet spreken. De natuur is van ons allemaal, dus waarom moest deze boom nu zo rigoureus gesnoeid worden?”

GIF Marianne woont al bijna dertig jaar in de bovenstad en de rigoureuze snoei roept vooral herinneringen op aan de bomen van wijlen Hans de Bie, in een tuin iets verderop. ,,Een paar jaar geleden werd geen toestemming gegeven voor de kap van die bomen in zijn tuin, maar later bleek dat ze gif in de bomen hebben geïnjecteerd, zodat ze alsnog zo goed als dood waren.” Van der Velden vreest eenzelfde scenario voor de boom op de Altenawal. Van de bomen van De Bie is één van de twee weer uitgelopen, maar van de andere boom resteert na jaren nog altijd alleen de kale stam. Een dader van het vergiftigen van de bomen werd nooit gevonden. 

TECKELS Na de weigering van de kapvergunning spande de VvE bezwaar aan, maar de gemeente hield vast aan de weigering. Wel vroeg ze advies aan een deskundige, die constateerde dat de boom gezond is. Gemeente en VvE hebben nu een gezamenlijk onderhoudsplan opgesteld en op basis van het plan is de boom begin juni gesnoeid. ,,De boom is dusdanig gesnoeid dat de overlast beperkt wordt door jaarlijks een deel van de takken (scheuten) te verwijderen. Eenmalig wordt de linkse zijtak (gezien van appartementzijde) bij de eerste snoeibeurt verwijderd. Snoeien gebeurt jaarlijks in mei”, zo laat de gemeente weten in een reactie. Nog altijd wandelt Marianne dagelijks met haar teckels Bep en Toos langs de gehavende boom. Ze hoopt nu vooral dat de boom na de snoeibeurt toch weer hersteld en zo toch weer een beetje zijn oude gedaante terug krijgt. 

De bomen van wijlen Hans de Bie aan de Altenawal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie