Afbeelding
Mirjam de Swart

Ik vertrek ...

Column

Toen ik in 2007 begon bij De Stad Gorinchem zat ik nog op Hyves. Je weet wel met die dansende banaan. Van Facebook had ik vaag wel eens gehoord en Twitter werd pas net geïntroduceerd.

Hoe anders is dat nu. Social media zijn onlosmakelijk verbonden met mijn werk als redacteur. Mijn takenpakket is in de loop der jaren flink uitgebreid. Zorgen voor een actuele website, twitteren, posten op Facebook, filmen, fotograferen. Maar het schrijven van boeiende journalistieke artikelen bleef natuurlijk mijn hoofdtaak. Dat laatste is nooit echt veranderd. De meest recente verandering. De introductie van de premium artikelen, is voor veel lezers nog steeds enorm wennen. Ook voor ons als redacteuren vraagt het om een andere manier van werken. Maar geloof me, ook deze premium artikelen zijn, net als social media, over een paar jaar niet meer weg te denken.

Werken bij een lokale krant is één van de meest afwisselende banen die je maar kunt wensen. Heb je een keer last van een nieuwsloze zomer, dan zorgen de ontwikkelingen op het gebied van nieuws en media wel weer voor genoeg reuring. Kortom, never a dull moment bij De Stad Gorinchem. Maar daar komt voor mij nu dus echt een einde aan: Ik vertrek. Na 13 jaar zeg ik de redactie van De Stad Gorinchem gedag om vanaf 1 september als communicatiemedewerker bij Syndion, een instelling voor mensen met een beperking, te gaan werken.

Geen eenvoudig besluit, want ik heb tot op de dag van vandaag altijd me enorm veel plezier voor ‘het krantje’ gewerkt. Ik schreef leuke verhalen, verhalen die ik liever vergeet, ik nam complimenten in ontvangst, maar handelde ook vele telefoontjes af van mensen die niet tevreden waren. Ik ging naar raadsvergaderingen, bezocht de rechtbank, sprak wethouders, deed verslag van ingrijpende gebeurtenissen en interviewde talloze Gorcumers. Ik had contacten met onze freelancers, maakte video’s, bedacht prijsvragen en zuchtte diep als er weer eens een bezorgklacht binnenkwam. Overigens had ik dit natuurlijk nooit voor elkaar gekregen zonder de hulp van al die freelancers en correspondenten die de afgelopen jaren een bijdrage hebben geleverd aan De Stad Gorinchem!

En nu ga ik weg. Dat voelt best een beetje verdrietig, want hoewel ik ontzettend veel zin heb in mijn nieuwe job, laat ik mijn collega’s achter in een best wel onstuimige tijd. Onstuimig wat betreft de actualiteiten, maar ook als het gaat om de toekomst van de krant. Dat zijden draadje waar we begin van het jaar aan hingen, is gelukkig een stuk dikker geworden, maar het blijft keihard werken, elke week weer.

Dit is mijn laatste krant. Ik hoop, nee ik weet zeker, dat mijn opvolging deze taak vol verve van mij over gaat nemen. Alle lezers wil ik bedanken voor de samenwerking de afgelopen 13 jaar. Voor de tips, de verhalen, de kritisch noot. Voor de hilarische telefoontjes, de prachtige foto’s en de vette roddels. Blijf dat vooral doen. De krant heeft jullie nodig!

Mirjam de Swart

PS: Ik blijf als freelancer aan de krant verbonden dus het kan zomaar zijn dat we elkaar in de toekomst toch nog spreken voor een ‘stukje’ in de krant.

advertentie