In de Bagijnewalstraat werden in december zeven lindebomen geplant
In de Bagijnewalstraat werden in december zeven lindebomen geplant Fotografie Studio Ziezo

Gorinchem telt 627 extra bomen

Natuur en milieu

GORINCHEM De gemeente heeft tussen oktober en april 627 bomen geplant. Een groot deel is te danken aan de actie ‘Een boom voor iedereen’ om aan iedere inwoner een boom te schenken. In totaal zijn zo 322 bomen en 1850 heesters in tuinen aangeplant. 

Verder plantte de gemeente 171 bomen in de Tets van Goudriaanstraat, de Noordelijke eilanden en aan de Klaproos. Naast aanplant van nieuwe bomen zijn ook bomen gekapt. De gemeente kapte zelf 105 bomen en gaf voor 19 bomen bij particulieren en projecten een kapvergunning af. Gorinchem kapt niet zomaar een boom, zo zijn bladafval, vallende vruchten, bladluis en schaduwwerking geen reden voor de gemeente om bomen te kappen. Wortelopdruk, zieke bomen, rioleringswerkzaamheden of een gevaar voor de veiligheid zijn wel reden om een kapvergunning af te geven. 

Om de stad blijvend groen te houden is het nodig bomen te blijven planten. De gemeente kiest voor zoveel mogelijk variatie voor een aantrekkelijk straatbeeld, maar ook om de kans op ziekten te verkleinen. . Door kleur en bloei te variëren dragen bomen in verschillende seizoenen bij aan een aantrekkelijke woonomgeving. Soms wordt groen omgevormd. Om nieuwe bomen voldoende groeiruimte te geven, worden om die reden weleens minder bomen terug geplant. Het komende seizoen wil de gemeente waar mogelijk meer fruitbomen aanplanten.

advertentie