De raad besluit pas na de zomer over het Innovatie- en AfstudeerCentrum op onderwijslocatie de Hoefslag
De raad besluit pas na de zomer over het Innovatie- en AfstudeerCentrum op onderwijslocatie de Hoefslag Gemeente Gorinchem

Bijna groen licht voor nieuwbouw 't Gilde

13 juni 2020 om 16:32 Onderwijs

GORINCHEM – De gemeenteraad neemt donderdag 18 juni een definitief besluit over nieuwbouw van ’t Gilde plus uitbreiding van de gymcapaciteit voor 20 miljoen euro. Het besluit over de komst van het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC) als onderdeel van de Beroepencampus wordt over de zomer getild.

De Gorinchemse raad sprak deze maand al twee maal over de plannen voor de Beroepencampus in Gorinchem. Wethouder Ro van Doesburg sprak de laatste keer dan ook over een complex proces. Het opknippen van het besluit tussen nieuwbouw ’t Gilde en het IAC is mede ingegeven door de wens van de raad om meer inzicht in alle plannen. In het raadsvoorstel is nu een bedrag van 20 miljoen euro opgenomen voor nieuwbouw voor ’t Gilde op de Grote Haarsekade. Het IAC moet een plek krijgen in het scholengebied de Hoefslag.

Beroepencampus

Groen Links raadslid Rutger van Breemen sprak over fouten in het proces, doordat de raad te laat is meegenomen in het besluit. “We voelen ons voor het blok gezet om nu al in te stemmen met het IAC, terwijl dat nog maar een idee is”. Van Breemen maakte de vergelijking met het TV programma ‘Ik vertrek’. “Zit de innovatie van het IAC in het gebouw of in de samenwerking tussen de onderwijsinstellingen in de regio”, zo vroeg hij zich af. Raadslid Everdien Hamann zag nog teveel onzekerheden in de behoefte van het bedrijfsleven om samen te werken in de Beroepencampus. Ook wees ze bij de nieuwbouw van ’t Gilde op de groei van het aantal leerlingen. In oktober zijn nieuwe cijfers beschikbaar over het exacte aantal leerlingen op de school. De nieuwbouw is berekend op 700 leerlingen, terwijl prognoses uitgaan van 800 leerlingen. Zowel Janneke Oversteeg (CDA) als Attie Mager (VVD) wilden dat de raad meer betrokken wordt bij de verdere planvorming voor het IAC. “Wat gaat straks waar gebeuren?”, zo wilde de VVD weten.

Wethouder Ro van Doesburg zegde de raad toe dat hij komende maanden de visie op de Beroepencampus met het IAC verder gaat uitwerken. De raad moet hierover in het najaar een besluit nemen voor de begrotingsbehandeling in november. Voor het IAC is een extra bedrag van 4,75 miljoen euro begroot.

advertentie
advertentie