In februari maakte de NOS tv opnames op 't Gilde vakcollege
In februari maakte de NOS tv opnames op 't Gilde vakcollege CVO-AV

Nieuwbouw 't Gilde goedgekeurd na stevig debat

19 juni 2020 om 17:25 Onderwijs

GORINCHEM – De vlag kan uit bij ’t Gilde, de gemeenteraad heeft de nieuwbouw voor een bedrag van twintig miljoen euro goedgekeurd. De raad was wel hevig verdeeld; oppositiepartijen verweten wethouder Ro van Doesburg tekortkomingen in het proces. Hij bood daarvoor zijn excuses aan, toch stemden VVD, CU/SGP, Gorcum Actief, Fractie van Maaren en SP tegen de nieuwbouw.

De beraadslagingen over de nieuwbouw werden tot tweemaal toe geschorst. Ook leek het even alsof bespreking van de agenda zou worden gehaald. VVD raadslid Attie Mager pleitte voor uitstel van het besluit om zo toch één besluit te kunnen nemen over zowel nieuwbouw ’t Gilde als de komst van het Innovatie- en Afstudeercollege (IAC) als onderdeel van de Beroepencampus. Oppositiepartijen hadden gesproken met ’t Gilde die had laten weten dat uitstel geen probleem zou zijn, zo stelden enkele raadsleden. Na schorsing stemden dertien raadsleden voor behandeling en twaalf leden wilden het besluit uitstellen tot na de zomer. Eerder had de raad ook al een extra commissie vergadering gehouden, waarna besloten werd het voorstel voor nieuwbouw ’t Gilde en het plan voor het IAC op te knippen. Wethouder Ro van Doesburg kreeg daarbij als huiswerk mee om met een meer concreet plan voor het IAC te komen, de raad besluit na de zomer of ze hier 4.75 miljoen euro voor wil uitgeven. De VVD motie van aansporing voor wethouder Ro van Doesburg om hier serieus werk van de maken werd unaniem aangenomen.

Luchtkasteel

Bij de bespreking van de nieuwbouw was de kritiek op de wethouder niet van de lucht. Over het proces tot besluitvorming, maar ook over onduidelijkheid over het exacte aantal leerlingen en de omvang van het nieuwe Gildecollege. VVD’er Mager vond de rol van de wethouder verwerpelijk en raadslid Molengraaf (CU/SGP) voelde zich gechanteerd door de tijdsdruk. Raadslid F. Barth(CU/SGP) vroeg de wethouder vooral om zelfreflectie. Arjan van Houwelingen (SP) toonde zich teleurgesteld omdat hij meer verwacht had van de Beroepencampus, hij sprak over een ‘luchtkasteel’ omdat de plannen nog niet verder zijn uitgewerkt. Pierre Schefferlie (Democratie Gorkum) stoorde zich met name aan de opmerkingen van raadslid Attie Mager. “De VVD vraagt op de valreep uitstel van het raadsbesluit, welk voorbeeld geef je dan zelf over processen?” PvdA’er Ashraf Hachhouch sprak zijn vertrouwen uit in de nieuwbouw en verweet de oppositie ‘politieke onwil’.

Excuses

Hoewel de wethouder tot tweemaal toe excuses aanbood voor de procesgang en meerdere keren toezegde de leerlingenprognoses van oktober als uitgangspunt voor nieuwbouw te nemen, bleef de oppositie kritisch. Bij de nieuwbouw worden 700 leerlingen als uitgangspunt genomen, de extra leerlingen zouden dan deels in het IAC les kunnen krijgen. “We willen ’t Gilde verbinden aan het IAC met innovatieve lesruimtes. We kunnen ons als gemeente geen overcapaciteit in het onderwijs permitteren”. De wethouder wees daarbij op leegstand in scholen elders in de stad. De coalitiepartijen CDA, PvdA, Stadsbelang en Democraten Gorkum bleven achter hun wethouder staan en stemden voor de nieuwbouw. Ook D66 en Groen Links steunden het voorstel ondanks hun kritiek op de wethouder. Ilhan Tekir (D66): “Liefst hadden we het raadsbesluit uitgesteld, maar we kunnen ’t Gilde niet in de kou laten staan”. Groen Links raadslid Rutger van Breemen accepteerde de excuses van de wethouder over het proces en stemde toch voor nieuwbouw. VVD, SP, Gorcum Actief, Fractie van Maaren en CU/SGP stemden tegen.

advertentie
advertentie