Leerlingen Uilenhof kunnen dankzij eigen laptop te allen tijde de lessen volgen.
Leerlingen Uilenhof kunnen dankzij eigen laptop te allen tijde de lessen volgen. Peter Sietsema, Aline Sietsema

Uilenhof kort dicht voor proef met online les

1 oktober 2020 om 13:31 Onderwijs

GORINCHEM Kunnen kinderen het hele schooljaar gewoon naar school blijven gaan? De toekomst is door het coronavirus onzeker en die toekomst wilde Adri Hoekstra, directeur van de Uilenhof, niet afwachten. Vmbo de Uilenhof, onderdeel van Stichting CVO-AV, ging de afgelopen week twee dagen dicht om docenten en kinderen bij wijze van proef klaar te stomen voor kwalitatief goede lessen vanuit huis.

Eerder dit jaar werd een fraai staaltje improvisatie verwacht van scholen toen leerlingen vanwege het coronavirus niet meer welkom waren op school. Scholen moesten alles op alles zetten om leerlingen les te kunnen blijven geven, ook bij de Uilenhof. ,,We hebben snel moeten schakelen. Docenten hebben onderwijsmateriaal digitaal klaargezet en met presentaties en filmpjes de kinderen zo goed mogelijk les proberen te geven. Als kinderen hulp nodig hadden, konden ze via videobellen, Microsoft Teams of chat vragen stellen”, blikt Hoekstra terug op het afgelopen schooljaar.

Toen de leerlingen in juni weer naar school mochten, stopte Hoekstra niet met toekomstdenken. ,,We vroegen ons af hoe we het na de zomervakantie zouden doen als er weer een lockdown zou komen. Hoe blijf je online kwalitatief goed les geven? Dat begint met een laptop voor elke leerling. at is gelukt, mede dankzij de inzet van ouders. Je kunt lessen wel via je mobiel volgen, maar om verslagen te maken heb je echt een laptop nodig. We konden niet van elk kind eisen dat ze stipt half 9 in de les zaten, want een gezin met vier kinderen heeft niet per se ook vier laptops.”

PROEF Maar dat elk kind een laptop heeft, wil niet zeggen dat de online lessen ook goed zijn. ,,Je kunt de docent niet de hele les laten praten. Dan haken leerlingen binnen twintig minuten af. Het vraagt een heel andere didactiek. We hebben daarom besloten 22 en 23 september de school dicht te houden en bij wijze van proef online lessen te geven. Je kunt beter dingen ontdekken als er nog rust in de tent is dan wanneer je straks verplicht dicht moet en je snel moet schakelen.”

Een uitstekende keuze, zo concludeert Hoekstra. ,,Hoe werkt Teams? Hoe zorg je dat alleen de docent de presentatie door kan klikken? Hoe zorg je dat filmpjes voor iedereen goed zichtbaar zijn? Hapert je internetverbinding? Loopt beeld en geluid synchroon? Er was ook een leerling met een nickname die vervelende dingen door de les riep. Dat zijn dingen waar je tegenaan loopt en we weten nu hoe we dat oplossen. Dat is heel zinvol. Mijn collega van Calvijn uit Hardinxveld-Giessendam heeft het idee omarmd en gaat ook proefdraaien.”

De aanpak van de Uilenhof klinkt logisch, toch is het niet voor elke school zo simpel: ,,Wij hebben voor de zomer hard gewerkt om de leerlingen aan een laptop te helpen. Maar wij hebben ongeveer 480 leerlingen, een aantal andere scholen meer dan duizend. Ik ben heel blij dat wij het zo in hebben kunnen steken en ben ook trots op ons team dat steeds nieuwe dingen uitdenkt en uitwerkt. De steun naar elkaar is enorm en de bereidheid om mee te denken is groot. Daar ben ik heel blij mee. Wij zijn nu helemaal klaar voor de toekomst, hoe die ook mag lopen”, aldus Hoekstra.

Meer informatke: www.cvo-av.nl

advertentie
advertentie