Gorinchem hijst jaarlijks al de regenboogvlag op Coming-out dag
Gorinchem hijst jaarlijks al de regenboogvlag op Coming-out dag gemeente Gorinchem

Gorinchem wil nog dit jaar Regenbooggemeente worden

16 oktober 2020 om 08:31 Overig

GORINCHEM – Als het aan wethouder Eelke Kraaijeveld ligt wordt de gemeente Gorinchem nog dit jaar een Regenbooggemeente. Met het ministerie zijn al gesprekken gevoerd, zodat mogelijk al snel de intentieverklaring kan worden ondertekend.

Naast Regenbooggemeente wenst de raad tevens dat Gorinchem een Stad van Tolerantie wordt. Zowel de Regenbooggemeente als de Stad van Tolerantie kwamen via moties aan de orde in de raad. Uit beide moties sprak de intentie om een inclusieve samenleving te zijn. ChristenUnie/SGP wil echter geen Regenbooggemeente worden en kwam daarop met de motie over de Stad van Tolerantie. Daarin vraagt ze het college om onderzoek te doen naar discriminatie in de stad en te komen met een analyse van het probleem. Tijdens de discussie in de raad voelde de twee moties toch wat dubbelop. D66 raadslid Ingrid Zwaan toonde zich dan hoogst verbaasd dat ChristenUnie/SGP wel een Stad van Tolerantie wil zijn, maar geen Regenbooggemeente. ,,Bijzonder, u komt wel met een motie voor tolerantie die breder is dan alleen de Regenbooggemeente, maar dat kleine stukje van de LHBTIQ gemeenschap wilt u niet steunen?”

Naast ChristenUnie/SGP stemde ook Gorcum Actief tegen de Regenbooggemeente met als argument dat sprake is aan een veelheid van symbolen. Raadslid Everdien Hamann noemde daarbij ook het plan van de groene kathedraal als plek van bezinning en herdenking van de martelaren van Gorinchem. Naast enige wrevel over de tweede motie van ChristenUnie/SGP ontstond ook discussie over het Regenboogpad. Moest dit nu wel of geen zebrapad zijn of alleen een pad op een prominente plek in de stad. Raadslid Jack Oostrum hintte al naar het zebrapad dat op de Kruisstraat tussen de Westwagenstraat en de Gasthuisstraat ligt. Diverse fracties wezen op de verkeersveiligheid van een regenboogzebrapad. De raad stemde uiteindelijk met uitzondering van ChristenUnie/SGP en Gorcum Actief voor de motie om Regenbooggemeente te worden. De Stad van Tolerantie kon rekenen op unanieme steun van de raad.

VVD’er Niels van Santen en CDA’er Lennart Onvlee kwamen tot slot met een motie om onderzoek te doen naar de inzet van een doventolk bij activiteiten van de gemeente, zoals bijvoorbeeld een dodenherdenking. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

advertentie
advertentie